Поредната невероятна рецепта на нашата потребителка Мария - италианско панетоне

...
Поредната невероятна рецепта на нашата потребителка Мария - италианско панетоне
Коментари Харесай

Карамелено Панетоне

Поредната невероятна рецепта на нашата потребителка Мария - италианско панетоне с карамелен усет, което е зашеметяващо

Необходими Продукти

● брашно - 425 г бяло
● яйца - 2 бр.
● жълтъци - 2 бр.
● масло - 75 г на стайна температура
● вода - 40 мл топла
● квас - 7 г суха
● прясно мляко - 130 мл топло
● захар - 55 г
● сол - 1/2 ч.л.
● ванилия - 1 ч.л. дестилат

КАРАМЕЛ


● захар - 130 г

за украса


● карамелова заливка

Начин на подготвяне

Фурна - 180 градуса; Тортена форма с високи стени, към 7 см над главните сантиметри, покрита с хартия за печене.

Маята се разтваря в топлата вода. Оставя се да шупне за 10 минути. В кладенчето на брашното се счупват задачите яйца и двата жълтъка, излива се шупналата квас. Добавя се топлото прясно мляко, захарта, маслото на кубчета.

Цялата примес се разбърква с дървена лъжица до меко тесто. Изсипва се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за към 2 часа или до момента в който усили размера си.

В касерола се изсипва захарта и на сдържан котлон се карамелизира до ярък карамел. Изсипва се върху хартия за печене и се оставя изцяло да изстине.

Втасалото тесто се посипва с 1 ч. л. дестилат ванилия и се размесва в самата купа. Вдига се с ръка и се обръща. Тестото е лепкаво.

Карамелът се начупва на части с дървено чукче.

Посипва се с брашно плот и се изсипва тестото. Поръсва се и от горната страна с брашно. В началото с ръце се оформя на правоъгълник, а по-късно с точилката се дооформя. Не би трябвало да е фино разточено, към 60/40 см. Посипва се с натрошените части карамел из цялото тесто.

Завива се на руло, като се оказва помощ с необятната шпатула и с нея се прихлупват от двете страни краищата му един върху различен, с цел да се образува кубче. Обръща се от гладката страна. Това е топката тесто, която се слага във високата форма. Оставя се да втаса и да извърши главната форма за печене, за към 30-40 минути.

Козунакът се пече на 180 градуса за към 35-40 минути. След като се е охладило панетонето се реже на огромни парчета с нащърбен нож. По предпочитание се прибавя и карамелен сос.

Карамеленото Панетоне е доста вкусно!

Инфо: Zuleyha

Забележка: Разкошен усет на италианско карамелено панетоне. Допълнително съм приготвила и карамелен сос.

Високата форма може да се подготви от хартия, като за основа се сложи кръг с диаметър на формата и се слагат високи стени към 7 см и с кламер се защипят.

По този метод ще се получи височина на панетонето. Може и да се изпече и във висока форма от железна кутия от бисквити. Височината е мощно присъща за този тип сладкиш.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР