Поредната изложба в календара на столичната галерия Лоранъ представя рисунки

...
Поредната изложба в календара на столичната галерия Лоранъ представя рисунки
Коментари Харесай

Удивителен свят от живата природа

Поредната галерия в календара на столичната изложба " Лоранъ " показва рисунки на животни от Илия Петров (1903-1975). Познаваме живописеца като виртуоз в цялостното му пластично завещание и проницателен ценител на положенията на човешкия темперамент в портрета, тематичната комбинация, голото тяло и рисунката. Скиците разкриват Петров и като занаятчия на анималистичната рисунка.

Неотдавна, през 2017 година, в изложба " Академия ", като част от обща галерия с рисунки на художника участва сходен цикъл, а няколко години по-рано си спомняме изящната сбирка на Художествената гимназия. С нашите непоказвани рисунки допълваме и разширяваме визията за характерен дял от творчеството на художника, отбелязва галеристът Лаврен Петров.

Етюдите са нахвърляни небрежно, с чисто ескизен фасон - небрежни и разчупени. Създадени са като на смешка и са директно удостоверение за продължителния интерес на създателя към света на животните. В дипляна към изложбата доктор Людмил Веселинов написа: " Тези рисунки не са просто ескизи, а като че ли приключени, одухотворени портрети на животни. Композициите демонстрират изумителен свят от живата природа.

Камерните произведения показват Илия Петров като виртуозен занаятчия на рисунката, който ловко употребява опциите на графичните материали, безапелационната линия на туша и молива, мекотата на кредата и сангина, и реализира оптимално мощно съвпадане с нрава на животното. "

Петров е роден 1903 година в Разград. Учи живопис в Художествената академия при проф. Никола Маринов. След завършването си получава стипендия за образование в чужбина и отпътува за частното учебно заведение на Хайнрих Ман в Мюнхен. В интервала 1931-1940 година преподава изобразяване като преподавател. Академичната му активност стартира в 1940 година, когато печели конкурс за учител в Художествената академия, от 1946 година е професор. Последователно става декан на Изящния факултет - 1957-1962 година, и ректор - 1965-1968 година От 1972 година е учен.

Изложбата " Анималистът " продължава до 23 юни в изложба " Лоранъ ", ул. " Оборище " 16.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР