Поредна редакция на наредбата, която регламентира прилагането на двете схеми

...
Поредна редакция на наредбата, която регламентира прилагането на двете схеми
Коментари Харесай

Осми ремонт на наредбата за мляко и плод за училищата я връща в първоначалния вариант

Поредна редакция на наредбата, която регламентира използването на двете схеми за доставка на плодове, мляко и млечни артикули в образователните заведения, предлага Министерството на земеделието, храните и горите.

Условията по използването на Схема " Училищно мляко " и Схема " Училищен плод ", съфинансирани от Европейския съюз, се трансформират за 8-ми път от октомври 2016 година Тогава шефът на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева предложи в наредбата да се вкара приоритет на производителя пред търговеца, когато аплайват по двете стратегии.

Аргументът за изменението в тази тенденция беше, че то ще подпомогне българското произвеждане на млечни артикули, плодове и зеленчуци. На думи това звучи рационално, на процедура обаче се получи противоположният резултат.

През юни 2018 година в нормативната уредба на двете схеми с общ бюджет 20 млн. лв. беше въведен нов аршин за избор на снабдител на млечни артикули или плодове. Директорът трябваше да избере производителя, който създава повече артикули, сертифицирани по БДС. А в случай че те са еднакъв брой - да избра този, който е снабдявал най-вече образователни заведения през миналата образователна година. Така записано, изискването освен създаваше причина за появяването на монопол в доставките, само че и лишаваше от опция нов производител на пазара да стартира работа по двете европейски схеми.

След следствие на OFFNews, което разкри, че единствените облагодетелствани от смяната ще бъдат две големи млекопреработвателни компании, които ще получат целия къс от доставките по учебните заведения и детските градини, земеделският министър Румен Порожанов промени наредбата.

Критерият " най-големият печели " отпадна, само че целта за производителя остана. Остана и служебният избор на снабдители по двете схеми от Държавен фонд " Земеделие ", като в действителност шефът беше лишен от право на глас кой да доставя образователното му заведение с млечни артикули или плодове.

Както OFFNews неведнъж сигнализира, поредицата от промени на наребдата доведоха до това, че облагата на най-големите млекопреработвателни предприятия нарастна стремглаво за сметка на дребните и междинни търговци, както и за дребните производители.  " Млечни артикули Тракия " усили доставките си спрямо миналата образователна година със 738% - от 125 образователни заведения на 922. " Зоров 91 " доставя с мляко 385 обекта, което е с 494% повече. Мандрата " ЧЕХ " отбелязва 9660% растеж в броя на учебните заведения и детските градини - от 5 на 483 образователни заведения.

Всичко това намали успеваемостта на схемите " Училищно мляко " и " Училищен плод ". Преди измененията България беше на 5-то място в Европейския съюз с 94% успеваемост на стратегиите - нещо, за което Франция ни дава за образец, защото тя съумява да осъществя едвам 4%.

Наруши се и качеството на доставените млечни артикули. В началото на тази образователна година OFFNews разкри, че компанията, която завоюва най-вече от промените в наредбата - " Млечни артикули Тракия ", е доставила плесенясал, преетикиран кашкавал на децата от 10 образователни заведения в Ямбол и Сливен. Същата извърши доставка и на вкиснато прясно мляко, създадено в Полша, на главно учебно заведение в Перущица.

На 15 януари тази година МЗХГ разгласява за публично разискване 8-мото изменение на наредбата. След толкоз промени, които умерено могат да бъдат окачествени като лобистки, земеделското министерство реши да отстрани целта. Вече няма да го има и служебният избор от Държавен фонд " Земеделие " на заявител по двете схеми за доставка на плодове и мляко за образователните заведения. Тоест, наребата се връща съвсем в същия вид от 2016 година

Директорите още веднъж ще могат да провеждат процедурите за избор на снабдител, като могат да предпочетат търговеца пред производителя, в случай че предлага по-добри условия. Аргументът за това, посочен от министър Румен Порожанов в претекстовете към препоръчаното изменение, е " повишение успеваемостта на прилаганата скица ".

Порожанов не дава отговор на въпроса кому бяха нужни всички тези пренаписвания на наредбата, които де факто намалиха успеваемостта на двете европрограми и нарушиха качеството на доставките за сметка на облагите на неколцина огромни млекопроизводители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР