Пореден сигнал за лоша грижа за възрастни хора в дома

...
Пореден сигнал за лоша грижа за възрастни хора в дома
Коментари Харесай

Отново сигнал от дома в Рояк: Майка ми беше в ужаснен вид, насинена

Пореден сигнал за неприятна грижа за възрастни хора в дома в село Рояк. Преди време на същото място имаше и други недоволства от това място, свързани със съмнителни смъртни случаи и пострадвания на жителите на старческия дом. 

Майката на Марияна Павлова е настанена в старческия дом в село Рояк при започване на септември предходната година с начална фаза на деменция. Напуска дома 2 месеца по-късно, на 22 ноември, часове преди избухналия пожар, който лишава живота на 9 индивида.

" Майка се е избавила от този пожар. Това ме накара да си мисля, че е имала шанс да не се овъгли там ", споделя Марияна.

В същия ден от личния състав се обаждат на Марияна и ѝ оповестяват, че майка ѝ отхвърля да се храни, заради което се постанова да я заведат в незабавен център във Варна. Притеснена Марияна незабавно отива в болничното заведение.

" Влязох и като я видях просто не можах да я позная. Викам " Майко, това ти ли си?! ". Сестрата ме пита: " Как по този начин, не сте ли я виждали, не сте ли ходили?! " Викам, знаете ли какъв брой пъти вървим, обаче беше стеснен достъпът. Мен другото ме впечатли – ужасният ѝ тип, насинена “, споделя Марияна.

Семейството взема решение да повери старата жена на грижите на старческия дом единствено за няколко месеца, до момента в който ремонтират апартамент, в който да я гледат. Престоят обаче се оказва съдбовен. Ремонтът е приключен, само че към този момент няма кой да се нанесе там. " Нашата майка е обичана. Тя е обичана жена. За малко я оставихме там. Щяхме да си я вземем. Даже към този момент беше съвсем подготвен, един климатик оставаше – всичко належащо за мен и за нея, хубаво жилище и се обадиха, че тя не се храни ", споделя Марияна.

С тъга и сълзи на очи дамата се сеща за случилото се. " Видях я, насинена беше, неузнаваема. Толкова доста се шокирах. Беше облечена като клошар. Майка имаше доста прекрасен антураж, тя беше доста симпатична жена, ние сме си я обгрижвали, тя харесваше хубавото, отиваха ѝ облеклата. Бяхме ѝ оставили облекла, нейните – хубавите. Тя беше с две разнообразни чорапа, с мъжки спортен екип, разкъсан откъм гърба, някакви непознати блузи, огромни. Синът ми пристигна, аз излязох, тъй като това беше нечовешка панорама ", споделя Марияна.

" Връзката им със сина ми е доста мощна. Той върви няколко пъти с мотора до Рояк, настойчив да я изведат. Последният път ми сподели " Майко, нещо не ми хареса баба, изплашена беше ", имаше подозрения, че са я дърпали. Каза “не беше баба като преди, когато съм ходил ", споделя Марияна.

За положението на дамата, от Рояк не дали пояснения, а лекарите в болничното заведение предположили, че е падала.

" Те изобщо не намекнаха, не споделиха, че майка е паднала, те споделиха " към този момент не можем да се оправим, тя отхвърля да яде ". И аз си споделям " Ей, какъв брой са загрижени, а то очевидно е другото нещо, те са се стъписали, евентуално са желали да го скрият ". Това нещо няма да ми излезе от главата. Ортопедът вика това никога не е от вечерта, контузиите са минимум на 4-5 дни. Това ме убеди лекарят. Лакътят беше измъкнат, лакътната става, а счупеното беше на китката “, споделя Марияна.

Марияна не стопира да мисли за случилото се и упреква личния състав на Рояк за неналичието на съответна грижа, предава bTV.

" След 10 дни, на 1 декември майка умря. Майка си е сензитивна, тя четеше страстта и в случай че са я дърпали, тъй като другояче по какъв начин да ѝ извадят ръката. Вероятно има някой, който дерибейства там, старшата ли е, коя е, има значение за мен. Има нещо, което ги е тормозило. Вероятно са очаквали да се заличат раните, да си мине. Това е асъдействало – с цел да й се изкара ставата, да ѝ се счупи, очевидно са я дърпали. И да се мъчи да стане, няма по какъв начин да ѝ се измъкне ръката ", споделя Марияна.

В телефонен диалог шефката на старческия дом в Рояк Милена Мазурик отхвърли коментар по тематиката, а от Агенцията за качество на обществените услуги напомнят, че домът е с прекратена активност от 18 януари тази година.

За да разберем по какъв начин действат старческите домове и сполучлив бизнес ли е това, отиваме в Петрич. Това място не наподобява на предходните. Собствениците му разкриват, че домът е основан по европроект с не дребна инвестиция и работи към този момент близо година. Управителят споделя, че зад концепцията му за подобен бизнес стои персонален претекст, след предходен неприятен опит.

" Имах доста противен спомен в предишното с моите родители, което ме накара да създадем нещо, което е с много по-висок стандарт от това, което се намира или се търгува на българския пазар. Инвестирали сме задоволително пари, с цел да се получи това. Доколко е сполучлив, времето ще покаже ", споделя Нейко Младенов.

Първоначалните бизнес плановете са за облага на седмата година, само че Коронавирус пандемията обърква сметките.

Нейко твърди, че в случай че не спазваш разпоредбите можеш да излезеш на плюс доста по-бързо. " Може, в случай че се икономисва от всичко, от което можете и не можете да се сетите. Това са храни, консумативи, памперси – невисок клас памперси, нискокачествена храна, незадоволително като размер, да спести едно хранене, доста са разновидностите. Да не вземеш някой и различен лиценз, да не го обявиш публично. Да работиш на черно, на 100% черно, да заявяваш занижени такси ", споделя Нейко Младенов.

След като бизнесът излезе на облага приблизително на пациент облагата е от 100 до 250 лева на клиент, а колкото повече са клиентите, толкоз повече ще бъдат и приходите.

По думите на Нейко Младенов, в случай че всички европейски условия се съблюдават действително, старческите домове в страната внезапно ще намалеят и ще останат не повече от 10. Затова съветът му е хората да бъдат дейни и бдителни за грижата към своите близки.

По данни от контролиращата организация през предходната 2021 година са осъществени 143 инспекции на обществени услуги в цялата страна. 25 от тях са в домове за остарели хора на територията на област Варна. За съпоставяне през първите 3 месеца на тази година инспекциите са към този момент 187, 27 от които във варненско.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР