Пореден сигнал за действия на директора на Дирекция Морска администрация“

...
Пореден сигнал за действия на директора на Дирекция Морска администрация“
Коментари Харесай

Пореден сигнал срещу кап. Валентин Енчев: Докога ще тормози служители в ДМА-Варна?

Пореден сигнал за дейности на шефа на Дирекция „ Морска администрация “ /ДМА/ във Варна к.д.п. Валентин Енчев , които повреждат и уронват престижа на държавната институция. Той е бил изпратен на 12 юли до транспортния министър Георги Гвоздейков, както и до три национални медии. Редакцията на Искра.бг също се снабди с копие от документа. В него написа:

„ Вече повече от 11 години отпред на Дирекция „ Морска администрация “ – Варна “, която е част от Изпълнителна организация „ Морска администрация /ИАМА/ продължава да се крепи к.д.п. Валентин Енчев. Назначен като външно лице /както нормално се споделя „ парашутист “/ без нито един ден стаж като контрольор в администрацията и без нито един стаж на транспортен съд като капитан далечно корабоплаване /к.д.п. – т.е. има единствено диплома). Нездравите упоритости, примесени с професионална неприспособимост, прочувствена неустойчивост, административна несръчност и извънреден егоизъм са довели до създаване на приключен облик на властнически и невъзпитан, само че остроумен шеф, чиито съществени похвати са тормоз и клеветничество във връзка с чиновниците и раболепство пред висшестоящите и подбрани представители на морския бизнес, които могат да му обезпечат оставането на поста макар всичките му неприемливи, нездравословни и противозаконни дейности. “

В сигнала се показва, че първите недоволства от дейностите на Енчев датират от 2015 година , когато 23 чиновници , най-вече инспектори, множеството от които с дълготраен стаж като капитани и основни механици – подават сигнал до тогавашния Изпълнителен шеф /ИД/ на ИАМА. В него се отбелязвало:

„ На първо място считаме, че е налице нарушение на Закона за попречване и откриване на спор на ползи /ЗПРКИ/, произлизащо от осъществяване на преподавателска активност от В. Енчев в образователно заведение ВВМУ, също подлежащо на инспекция и надзор от ДМА-Варна, в сходство с процедура по качество ПК 06-02 на ИАМА. Съгласно цитираната процедура, изключителни инспекции на образователните заведения инспекцията се прави с джука заповед на шефа на ДМА и се провеждат от шеф отдел КРМЛ, който дефинира размера на инспекцията и състава на комисията. “

Същевременно преподавателската активност във ВВМУ се е осъществявала в работно време , а за времето на отсъствието той не е употребил отпуск и не е имал избран заместител .

В сигнала от 2015 година е записано, че е имало нарушавания на Устройствения устав на ИАМА , а образец били заповеди на Енчев, с които вменява на служителя отговорности , които са отвън тези, разказани в длъжностната му характерност.

Последвали голям брой сигнали през годините до ИД, Инспектората на министерството, до Министъра на превоза, до омбудсмана.

По искане на чиновници е била формирана комисия със заповед на ИД, която в отчета си е открила, че Енчев не може да работи в екип , редовно нарушава Кодекса за етично държание на ИАМА, че „ чиновниците са подлагани редовно и всекидневно на душевен тормоз и закани с уволняване. “

В сегашния сигнал се акцентира, че резултатът от всички до момента бил еднакъв – „ с нечия мощна подмолна поддръжка Енчев съумява да резервира поста си, макар леко размахвания от време на време пръст. “

През 2018 година чиновниците са се обърнали към Комисията за отбрана на дискриминирането /КЗД/ като пуснали тъжба. С решение 408/03.0.2018 година КЗД е определило държанието на Енчев като „ гонене “ на чиновници и задължава:

„ К.д.п. Валентин Енчев, шеф дирекция „ Морска администрация “ град Варна да предприеме всички нужни ограничения и извърши дейности за възстановяване на работната конюнктура в дирекция „ Морска администрация “ град Варна. “

След втора сходна тъжба със свое решение КЗД дефинира държанието като „ тормоз “ над чиновници в дирекцията , което е било доказано и с решение на Върховен административен съд след тъжба против шефа . Тогавашните управления на Администрацията и МТС за следващ път не са подхванали дейности .

В резултатът от бездействието на контролните органи – през 2018 г са напуснали 12 души /при средно-списъчен състав от към 45/. През идващите години текучеството продължава с неприемливи темпове , показват подалите сигнала, като прецизират, че единствено за миналите две години са напуснали 17 чиновници .

„ Част от освободените места се попълнят, само че огромна част от новите чиновници устоят единствено няколко месец и също напущат. Към днешна дата има 4 предупреждения за овакантяване, подадени от чиновници “, написа още.

Текучеството основава заплаха ДМА-Варна да не е в положение да извършва срочно или изобщо да извършва някои от дилемите си. Най-важната от тях е осъществяване на отговорности по интернационалните контракти.

В сигнала се пита:

„ Трябва ли в дирекцията да останат единствено шефът и портиерът (защото секретарката е пуснала предизвестие), с цел да бъдат взети нужните ограничения, в действителност единствено една мярка, която от дълго време е закъсняла – този човек Валентин Енчев не би трябвало да заема този пост. Досега тази мярка не е взета – разследване на корупция или други непозволени аргументи – за какво, дано призваните институции го открият. “

Същевременно чиновници в „ Морска администрация “ град Варна по едно и също време се чудят докога безумията ще продължат , а и какво да създадат в бъдеще. Те се опасяват, че в случай че изоставен актуалното си работно място , мъчно или съвсем невероятно ще си намерят работа в същия отрасъл, като споделят:

„ Например желаеме да стартираме работа в някоя компания към пристанище. Оттам се обаждат на Енчев и му споделят – „ Ваш човек желае да стартира работа при нас. “, а отговорът е – „ Не, не го взимайте “. Една колежка я бяха взели и не спря да изпраща чиновниците си на това пристанище за инспекции. “

Те разясняват, че Валентин Енчев е осведомен с сегашния сигнал и се тормозят от реакцията му.

Настоящата публикация е направена благодарение на. Родолюбивото съдружие е уведомило министъра на превоза Георги Гвоздейков за последния сигнал, подаден преди 2 седмици, да му обърне по-сериозно внимание, тъй като се притеснява, че може да бъде потулен. 

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР