Пореден протест на работещите в здравеопазването се състоя вчера. Този

...
Пореден протест на работещите в здравеопазването се състоя вчера. Този
Коментари Харесай

Специалисти по здравни грижи започват протести в Троян

Пореден митинг на работещите в опазването на здравето се състоя през вчерашния ден. Този път в Троян над 50 експерти по здравни грижи излязоха на едночасов ефикасен митинг в двора на Многопрофилната болница за интензивно лекуване. Исканията на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и лаборантите са за по-добри условия на труд и съответно възнаграждение.

Според ръководителя на протестния комитет Валя Димитрова сега една редова здравна сестра получава съществена заплата от 610 лв., а санитарите са с 560 лв.. " Министър Ананиев беше заречен, че от 1 юни ще ни даде 950 лв.. Това обаче не се случи ", разяснява Димитрова. В декларацията си здравните експерти желаят две минимални заплати, а спомагателните хонорари да бъдат съгласно натовареността. За незабавните центрове и за реанимациите би трябвало да има в допълнение заплащане, считат протестиращите. Те настояха още клас прослужено време да стане 1,2%, почасовото възнаграждение на нощния труд да бъде увеличено на 3 лв. на час, защото сега е едвам 50 стотинки.

Специалистите по здравни грижи желаят още лечебните заведения да не са търговски сдружения, както и да бъдат върнати медицинските стандарти, да има регламентирана здравна процедура за медицинските сестри.

Валя Димитрова уточни, че митингът не е ориентиран към управлението на болничното заведение, а към министъра на опазването на здравето, и ще продължи до петък, всеки ден от 12 до 13 часа, като за това време медицинските експерти няма да получат заплащане. Всички, които вземат участие в митинга, са се подписали, че са подготвени да подадат групова оставка. През септември те ще се включат и в националния митинг.

" Не желаеме да работим за 600 лв. ", " Граждани на Троян, не ни оставяйте сами, ще ви трябваме ", " Без нас, медицинските експерти, няма опазване на здравето " гласяха плакатите на протестиращите. Те бяха подкрепени от лекари, техни сътрудници от учебните заведения, детските и обществените заведения, от Специализираната болница за интензивно лекуване на белодробни заболявания.

Вчера стана ясно, че осем лекари не доближават в Центъра за незабавна здравна помощ във Варна и това в допълнение натоварва екипите, които сега работят там. Липсата на медици се усеща най-много през лятото, когато работата се усилва. Оказва се, че заплащането не е измежду главните аргументи за неналичието на медици в незабавната помощ. " Работата тук е стресова, с огромно физическо натоварване и кариерното развиване не е задоволително, тъй че хората търсят друга реализация ", разясниха от незабавния център.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР