Пореден жест на почит към делото на Христо Ботев засвидетелстваха

...
Пореден жест на почит към делото на Христо Ботев засвидетелстваха
Коментари Харесай

Откриха бюст-паметник на Христо Ботев в Самуилово

Пореден жест на респект към делото на Христо Ботев засвидетелстваха през днешния ден в ОУ „ Христо Ботев “ в село Самуилово. На специфична гала в двора на школото беше открит бюст-паметник на поета-революционер. Събитието е част от честванията във връзка 150-ата годишнина от основаването на учебното заведение. Директорът Елена Папалезова не скри вълнението си. Тя благодари на донорите и всички, които са помогнали за слагането на паметника.

„ Не съм си и мечтала, че някой ден в нашето малко, непретенциозно, селско учебно заведение ще има монумент. Това обаче към този момент е реалност. Още повече, че паметникът е на нашия патрон “, означи Папалезова.

Зам.кметът Пепа Чиликова сервира цветя пред бюст-паметника на Ботев и прочете приветствен адрес от иметона кмета на Сливен Стефан Радев.

„ С откриването на бюст-паметника на Христо Ботев желая да се обърна към възпитаниците на учебното заведение – следвайте заветите на тази ярка за България персона, отстоявайте себе си и мечтайте! Трупайте познания и градете свободното си бъдеще! На Вас, скъпи учители, благодаря за всеотдайната грижа за децата и това, че им разкривате нови светове, към които ги води пътят на знанието! “, написа Радев.



Автор на скулптурата е Йорданка Янкова, която е някогашен ученик на ОУ „ Христо Ботев “. Тя е основала паметника благодарение на нейния татко Данчо Янков. Младият създател показа, че вдъхновението е пристигнало от историята и обичта към учебното заведение. В него Йорданка се е учила от първи до седми клас.

„ Пожелавам на тези възпитаници, които в този момент учат тук и които занапред ще учат, да не стопират да мечтаят и да се развиват. Успехът идва с доста непримиримост “, безапелационна е тя.

Събитието приключи с къс рецитал от стихове на поета, изнесен от възпитаници от ОУ „ Христо Ботев “ и почетен часовой на клуб „ Традиция “.

--
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР