поред поверието, минути преди настъпването на Великден всяка отправена молитва

...
поред поверието, минути преди настъпването на Великден всяка отправена молитва
Коментари Харесай

12 поверия за Великден, които е добре да знаем

поред поверието, минути преди настъпването на Великден всяка отправена молитва за любовно благополучие се сбъдва

Някои от тях са добре познати, други ще ви изненадат! Интересни, закачливи, противоречиви - празнични поверия, които е добре да знаем. 

1.  Според старите хора, дете, което се роди през Страстната седмица или на самия Великден, ще се радва на здраво здраве и огромен шанс.

2.  В нощта против Великден не трябва да се подвига олелия. Старите хора имат вяра, че в случай че сте прекомерно гръмогласни и вдигате звук в нощта против Възкресение Христово, рискувате да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си неприятни сили.

3.  Цели 40 са дните след Великден, в които православните християни се поздравяват между тях с поздрава Христос Воскресе! Отговорът е Воистину Воскресе!

4.  Великден се чества не три дни, както множеството от нас си мислят, а цели седем. Тези дни са известни като Светлата седмица.

5.  Вярва се, че в случай че минути преди настъпването на Великден отправиш молба с думите:  " Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ми донесе доста благополучие! ", желанието ще се сбъдне.

6.  Ако се подстрижеш на Велики петък, ще имаш спокойна година и ще забравиш що е то главоболие.

7.  Западно вярване гласи, че на Велики петък не се перат чаршафи, тъй като можеш за сънуваш кошмари.

8.  Според католиците на Великден би трябвало да си облечен в нови облекла. Това ще ти подсигури триумф и шанс през цялата година. 

9.  Набраният на Великден здравец носи здраве и дългоденствие на притежателя си. Старите хора имат вяра, че точно на този ден растението има вълшебен сили и лекува всевъзможни заболявания.

10.  Съществува вярване, че в случай че дамите, които дълго време се мъчели да забременеят, преспят с алено яйце в пазвата си на Великден, следващата година ще се радват на рожба.

11.  В някои краища на страната е било признато да се резервират черупките от великденските яйца. Вярва се, че те имат вълшебен сили. Затова хората ги запазвали и употребявали при баене срещу уроки. Бабите ги стривали на прахуляк, който употребявали при лекуване на разнообразни заболявания.

12.  Първото боядисано яйце за Великден би трябвало да е алено. С него се прави кръстен знак върху челото на всички членове от фамилията, като се стартира от най-малкия. След това се слага пред иконата в дома и след една година, на Велики четвъртък, се изнася в двора и се счупва. Ако е цялостно, значи ще има благодат и здраве в дома, в случай че е празно – тогава хората би трябвало да чакат сложна година.

 

ladyzone.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР