Поразени бяха сървърите на карабинерите и ключови министерстваЗа кибер-разузнаването на

...
Поразени бяха сървърите на карабинерите и ключови министерстваЗа кибер-разузнаването на
Коментари Харесай

Руска хакерска атака уплаши Рим

Поразени бяха сървърите на карабинерите и основни министерства
За кибер-разузнаването на Италия ударът е с политическа цел

Руска хакерска офанзива против Италия извади от строя за повече от два часа осведомителните системи на стратегически италиански структури като командването на карабинерите, министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на защитата, портала за издаване на персонални документи, енергийната разпределителна компания А2А, телефонния исполин ТИМ и други

Според експертите по информатика става дума за така наречен удар “ransomware ”, при който няма кражба на информация, само че сървърите остават недостъпни за дълго, защото са парализирани от изпратените към тях от агресора “мастодонтско ” количество данни. Щетите са малко, защото след 2-3 часа компютрите във значимите ведомства и служби заработват още веднъж на цялостни обороти, само че остава уплахата от уязвимостта на системите, които най-малко сега могат да бъдат хакнати когато и да е от движимости уеб-бандити.

Според кибер-разузнаването на Италия хакерската офанзива е дело на съветската формация “NoName057 ”, която се появява за пръв път в мрежата през март предходната година и афишира, че работи “За Родината ”. Независимо, че следствията от нея са премахнати бързо, за разведките офанзивата е изключително обезпокоителна заради две аргументи.

Едната е, че за пръв път от началото на спора в Украйна става дума за удар с ясна политическа матрица - стимулиран е с текст, в който се показва, че парализирането на сървърите е реакция на обещаните от премиерката в Рим Джорджа Мелони оръжия на Украйна при визитата ѝ във вторник в Киев.

Втората причина за безпокойствие се таи във обстоятелството, че изобщо не е пожелан както нормално някакъв откуп, няма отправени закани, а всичко е осъществено като че ли за наставление и за да се показва ескалация на напрежението в кибер-пространството на Италия. Ами единствено за година хакерските офанзиви против страната са се нараснали с съвсем 50 на 100 спрямо предходния интервал, като неведнъж е било нараснало тяхното качество.

А доколкото до източника на офанзивата, то оставеният след нея в мрежата “автограф ” не буди подозрение за съветския генезис - италианския трибагреник е сгазен от лапата на огромна съветска мечка, чиито контур също не е икономисан. Засега обаче кибер-разузнавачите в Рим не могат да отговорят на въпроса дали зад “NoName057 ” стои някоя от мощните разследващи служби на Русия или това са “волни ездачи ” в мрежата, спонсорирани от бизнесмени-патриоти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР