Поражението за Запада, безпокойство за бъдещето в един труден регион,

...
Поражението за Запада, безпокойство за бъдещето в един труден регион,
Коментари Харесай

Катимерини: Завръщането на талибаните и гръцката подкрепа за Турция

Поражението за Запада, безпокойствие за бъдещето в един сложен район, в който има страни, които към този момент разполагат или се стремят да се снабдят с нуклеарно оръжие, въпроси по отношение на ролята, към която Турция може да се стреми, и опасенията за нараствания приток на бежанци към Гърция са единствено някои от многото елементи на трагичния пъзел, разгърнал се след цялостното и ненадейно бързо завръщане на талибаните на власт в Афганистан, което трансформира геополитическия пейзаж.

Объркани, Съединени американски щати и Европа следят цялостния срив на предходния режим и бягството на президента в Таджикистан, до момента в който демонстрират угриженост за връзките на Кабул под властта на талибаните с Москва и Пекин.
 Съединени американски щати позволиха опцията за съдействие с талибаните Съединени американски щати позволиха опцията за съдействие с талибаните
Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс позволи вероятността Съединени американски щати да си сътрудничи с новото държавно управление в Афганистан...

Много въпроси остават без отговор. Сред тях са дали талибаните ще търсят интернационална легитимност и приемане от Запада, дали завръщането им на власт алармира също за укрепването на „ Ал Кайда “, дали ще има всеобщо изселване на бежанци, измежду които е съвсем несъмнено, че ще има терористи и, несъмнено, дали и доколко ще се образува нов баланс на силите в Източното Средиземноморие и Близкия Изток.

Според Организацията на обединените народи, „ Ал Кайда “ участва в минимум 15 афганистански провинции и макар първичното съглашение на талибаните със Съединените щати да не разрешават образованието и интервенциите на „ терористи, в това число Ал Кайда, които биха заплашили сигурността на Съединени американски щати и техните съдружници “, въобще не е несъмнено, че те ще желаят или ще могат да го запазят.

Що се отнася до Гърция, Атина би трябвало да играе водеща роля в подтекста на реакцията на Брюксел, в миг, в който Европейски Съюз наподобява много сюрпризиран и неопитен.

Гърция има също по този начин всички учредения да предизвиква предлагането на основна, въпреки и целенасочена поддръжка на прилежаща Турция за неотложен и ефикасен отговор на възможна бежанска вълна, част от която неизбежно ще премине на гръцка територия.
 Талибаните във фитнеса на Президентския замък в Кабул (ВИДЕО) Талибаните във фитнеса на Президентския замък в Кабул (ВИДЕО)
Знаят ли талибаните какво е фитнес и какво приказва това за равнището им? Какво вършат талибаните във фитнес залата на Президентския замък...

Позитивната позиция на Атина по този значим въпрос, който ще бъде от значително значение за турския президент Реджеп Тайип Ердоган в близко бъдеще, може да повлияе единствено позитивно на двустранните връзки.

Сигурно е, че приемащите страни като Гърция ще бъдат наранени от предстоящата увеличена миграционна вълна, до момента в който укрепването на екстремисткия ислям в по-широкия район изисква от наша страна навременно обмисляне на политическо, дипломатическо и оперативно равнище.

------------

Том Елис, „ Катимерини “
 Сахра Карими: Талибаните ще забранят всяко изкуство Сахра Карими: Талибаните ще забранят всяко изкуство
В отворено писмо известният режисьор Сахра Карими предизвести за бруталното влияние, което ще има връщането на власт на талибаните в...

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР