Поради неотшумяващата икономическата несигурност продължава с пълна сила и трупането

...
Поради неотшумяващата икономическата несигурност продължава с пълна сила и трупането
Коментари Харесай

Трупането на спестявания в банките продължава с пълна сила

Поради неотшумяващата икономическата неустановеност продължава с цялостна мощ и трупането на спестявания в банките от страна на жителите и бизнеса.

Според данните на Българска народна банка, оповестени на 23 юни, депозитите на неправителствения сектор са 96.371 милиарда лева, като годишното им нарастване е 11.7%  Бизнес влоговете са 29.331 милиарда лева, като в сравнение със същия месец на 2020 година те се усилват с 12.5 на 100. В същото време депозитите на финансовите предприятия нарастват с 6.9% на годишна база през май 2021 година при 6.9% годишно намаляване през април и в края на месеца доближават 3.574 милиарда лв.. Очаквано, максимален дял имат депозитите на семействата, които достигат 63.466 милиарда лева в края на май и се усилват с 11.6% по отношение на същия месец на 2020 година. 

Депозитният напън към този момент се трансформира в недостатък и за самите банки. Банките преливат от ликвидност, а натрупването на още средства под формата на депозити оказва допълнителен натиск върху тях, защото те нямат толкоз доста положителни планове, които да финансират с наличния свободен запас. Това принуждава кредитните институции да държат все по-голяма част от парите в Българска народна банка и да търпят загуби, защото лихвата по свръхрезервите е негативна - минус 0.7 %.

В резултат някои всред най-големите банки, опериращи на българския пазар, закриват срочните депозити с изтичащ падеж, а другите се преоформят в разплащателни сметки. 

" Няма огромно търсене на заеми поради потисната стопанската система, поради рецесията, поради печатането на пари и огромната ликвидност в международен мащаб. Няма и доста хубави проекти. За да подтикват потреблението централните банки поставят негативни лихви, т.е. една огромна банка би трябвало да даде на Българска народна банка 0.7% върху непотребните пари, които има като депозит. Част от това се трансферира първо върху корпоративни клиенти, а по-късно и върху физически лица с по-добро положение ". Така ексбанкерът Левон Хампарцумян изясни този ход на банковите институции.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР