Популярно приложение за мюсюлмани отпадна от Apple Store в Китай(снимка:

...
Популярно приложение за мюсюлмани отпадна от Apple Store в Китай(снимка:
Коментари Харесай

Apple премахна приложение за корана в Китай


Популярно приложение за мюсюлмани отпадна от Apple Store в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple е свалила едно от най-популярните в света приложения – Quran – в Китай, откакто това е било изтънчено от „ публични лица “. Quran (в превод – Коран) е наличен по целия свят в App Store и има близо 150 000 отзива. Използва се от милиони мюсюлмани.

Приложението е свалено поради „ поддържане на незаконни религиозни текстове “, заяви. Изтриването е видяно за първи път от Apple Censorship – уеб страница, който следи приложенията в App Store в международен мащаб.

Разработчикът на приложението PDMS разяснява: „ Според Apple, нашето приложение Quran Majeed е отстранено от магазина за приложения в Китай, тъй като включва наличие, което изисква спомагателна документи от китайските управляващи. Опитваме се да се свържем с Администрацията по киберпространство на Китай и съответните китайски управляващи, с цел да се позволи този проблем “.

Компанията акцентира, че има близо един милион консуматори в Китай. Комунистическата партия в страната публично признава исляма като. В същото време обаче дейностите на държавното управление наподобяват не толкоз толерантни към хората, които изповядват религията. Особено наранени са уйгурите – локална мюсюлманска етническа група в Синдзян.

Apple отхвърли да разяснява случая, само че се базира на политиката си по правата на индивида, която гласи: „ От нас се изисква да съблюдаваме локалните закони и от време на време има комплицирани въпроси, по които може да не сме съгласни с държавните управления “.
още по тематиката
Не е ясно обаче какви правила е нарушило приложението в Китай. Създателите на Quran споделят, че на това приложение „ се доверяват над 35 милиона в международен мащаб “.

Китай е един от най-големите пазари на Apple, а веригата за доставки на компанията мощно зависи от локалното произвеждане. Главният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук напоследък пък бива упрекван в двуличие от страна на политиците в Съединени американски щати, тъй като приказва доста за американската политика, само че мълчи за Китай.

Ню Йорк Таймс заяви по-рано тази година, че Apple отстранява свои приложения в Китай, в случай че китайското държавно управление го изисква. Темите, които приложенията не могат да разискват, включват площад Тянанмън, китайското духовно придвижване Фалун Гонг, Далай Лама и самостоятелност на и Тайван.

Друго известно религиозно приложение, Bible (в превод – Библия) на Olive Tree, също беше свалено тази седмица в Китай. Компанията е безапелационна, че го е премахнала сама. Това се е наложило, тъй като е нужно позволение от държавното управление, каквото компанията няма.

В петък The Mac Observer заяви, че предишния месец Audible, услугата за аудиокниги и подкасти на Amazon, е премахнала приложението си от магазина на Apple в континентален Китай, „ заради условия за разрешителни “.

По-рано тази седмица и разяснява, че „ спазването на [изискванията на] китайската страна става все по-голямо предизвикателство “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР