Поправките в Закона за хазарта бяха приети скоростно в парламента

...
Поправките в Закона за хазарта бяха приети скоростно в парламента
Коментари Харесай

Икономисти: Опасно е, ако одържавяването на бизнеси стане практика

Поправките в Закона за хазарта бяха признати скоростно в Народното събрание на второ четене с огромно болшинство. Преди гласуването нямаше нито едно изявление. С гласовете на ГЕРБ и Патриотите предлагането беше признато единствено за 21 минути. Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Воля бяха срещу.  Факти.бг потърси за коментар национални избраници най-вече от отрасловата парламентарна комисия по бюджет и финанси. Никой от тях (включително председателката Менда Стоянова от ГЕРБ и заместник-председателят Йордан Цонев от ДПС), не отговаряше на мобилния си телефон. Показателно за последвалото безмълвие е, че никой в залата не възрази против процедурата за скоростното сътворяване на закона и влизането му в зала на второ четене.

Адвокат Петър Славов, който беше депутат в 43-тото Народно заседание, разяснява, че приемането на закона толкоз бързо (за по-малко от 24 часа) е нарушаване на правилника, както и на Закона за нормативните актове. По думите му, не е имало задоволително време депутатите да се срещнат с материята и да изискат експертно мнение при положение, че нещо по поправките не им е ясно. Целта не е да се натисне едно копче, уточни той. На експлицитен въпрос на Actualno.com дали това е съображение да се нападна законът, господин Славов отговори, че Конституционният съд в практиката си не приема нарушавания на Правилника на Народното събрание като причина да бъде спиран даден закон. Но някогашният народен представител беше безапелационен – по тази причина има публично разискване, да се почистват неразбираеми моменти и да не се стига до състояние, при което да се вършат " ремонти на поправките ". Петър Славов видя почва тъкмо за " ремонти на поправките " поради ситуацията с неизплатените облаги.

Според икономиста Красен Станчев протичащото се сега с " Национална
лотария " не е нахлуване в бранш, а одържавяване – тъкмо " точка седма от Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс от 1848 година ". " Моделът е объркващ. Одържавяването на едно дружество е проблем освен за него и притежателите му, само че и за жителите, тъй като това би могло да стане традиция. А там, където има такива държавни сдружения, в общи линии (хората) вървят жадни, въпреки да газят вода ", разяснява той и направи съпоставяне с ВиК бранша, където следва основаването на мега холдинг, сплотяващ всички сдружения в страната под една шапка.

" Не съм юрист на Божков, само че това е завладяване на бизнес. Така беше с КТБ и с доста други неща ", заключи икономистът.

Според Станчев се вижда с просто око, че това е нахлуване против една компания и един човек, което значи, че на всеки един арбитраж, без значение дали в България или другаде, Васил Божков ще завоюва всяко дело: " Това е наказване за един от притежателите. Г-н Божков помагаше на избрани политически сили, които не се харесват на ръководещите. Имаше слух, че оказва помощ на Мая Манолова в акцията ѝ ". На въпрос на Actualno.com дали Мая Манолова е подобен фактор в политиката, че да тормози ГЕРБ, Красен Станчев отговори, че в политиката ръководещите постоянно гледат в идващите избори и се пробват да дефинират идващите съперници.

Споменатите налози (бел. ред. - изчезналите над половин милиард лв. от неплатена такса съгласно прокуратурата) най-вероятно не са дължими на страната, счита Станчев. " Имаме неравно отнасяне на разнообразни икономически субекти от страна на управляващите, само че нямаме виновност от самите икономически субекти, без значение за кого става дума “, изясни той. " Не е за пердах този, който яде тиквеника, а този, който му дава тиквеника, а на всичкото от горната страна ние знаем кой е тиквеникът ", означи още икономистът.

Проблемът с футбола съгласно него е по-скоро политически. " Известно е, че футболът е много значим сегмент от отъждествяванията на премира, на ГЕРБ, на господин Кралев. Съответно, когато обидите една огромна група почитатели, то тогава вие имате политически проблем ", разяснява още той.

Не е нужно ораничението на
хазарта да става с тоталитарни ограничения, а може да се случи с доста ясни правила, счита икономистът Петър Ганев от Инситута за пазарна стопанска система (ИПИ). Самият аз написах преди дни публикация по тази причина, добави той.

Предложението на Валери Симеонов за възбрана на частните
лотарии посредством лишаване на техните лицензи и даването на държавен монопол за лотарийни игри на " Български състезателен тотализатор " бива представяно като мярка против хазарта, само че по своето създание то не е ориентирано против търкането на билетчета по принцип. Никъде в законопроекта или претекстовете не се показва, че търкането на държавни билетчета е проблем. Всички проблеми, свързани с хазарта, биват употребявани като мотив против частните лотарии, само че всъщност – в интерес на държавната компания, споделя икономистът.

" Факт е, че частните
лотарии са се възползвали от неуместно написана алинея в закона и са плащали по-ниски такси по отношение на държавната. Факт е и, че билетчета през днешния ден се оферират във всевъзможни обекти, без каквито и да е било лицензионни условия към тях. Най-вероятно е реалност и, че Комисията по хазарта не си е правила работата. Всичко това обаче не ни води към одържавяване на бранша, а към доста елементарни законови промени, които да затворят малките врати в заплащането на държавната такса, да уредят продажбата на билетчета и да преструктурират контролиращия орган ", заключи Ганев.

Петър Ганев счита, че законопроектите на Валери Симеонов и на министър Горанов не могат да съществуват дружно, защото се отхвърлят. Единият се занимава с по-добрата регулация на
лотариите и уеднаквяване на облагането, а другият напряко не разрешава частните лотарии. Ограничението на хазарта обаче не е нужно да се случи с някакви тоталитарни ограничения – като установяването на държавен монопол върху дадена " нездравословна " активност, а може да се случи с доста ясни правила.

Първата стъпка е да се почисти облагането. Без някакви неясноти и малки врати в закона. Решава се един % – дали върху приходите или върху облагата, и се постанова на всички. Реално законопроектът на финансовото министерство е в тази посока и ще увеличи постъпленията в хазната от частни
лотарии. Всякакъв мотив, който прави връзка сред особеното облагане и одържавяването наподобява чудноват, в случай, че решението е в таксата, а не в собствеността, посочи икономистът.

" Втората стъпка е да се уточни регулаторната рамка за реализиране на активността. Билетчета единствено в лицензирани обекти, които дават отговор на строги критерии. Текстовете са явни. Без билетчета в обществени институции като се изключи обектите на държавното тото – отпадат всички пощи, без билетчета в огромните търговски вериги – отпадат билетчетата на каса, без билети в обекти, които продават печатни медии – отпадат бензиностанции и всевъзможни лавки. Общо взето билетчета в обособен лицензиран обект за билетчета по образеца на познатите тото пунктове. Ако обществото желае да лимитира
хазарта, това е най-очевидният и елементарен метод да го направи. Без национализации, държавни монополи и други нелепости ", безапелационен е Петър Ганев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР