Понястоящем има два марсохода, които пъплят по повърхността на Червената

...
Понястоящем има два марсохода, които пъплят по повърхността на Червената
Коментари Харесай

Технологичен пробив: НАСА създаде компютърен чип, който ще може да работи на Венера!

Понястоящем има два марсохода, които пъплят по повърхността на Червената планета. Китайците ни изненадаха с дългоживущ спускаем уред на Луната през 2013 година, който към момента излъчва радиосигнали. А какво да кажем за Венера? В последно време имаме единствено орбитални апарати – европейският “Винъс Експрес ”, който работеше до 2014 година, и японският “Акатсуки ”, който понастоящем е в околовенерианска орбита.

В предишното руските учени са изпращали галактически апарати към стратегия “Венера ” сред 1961 и 1984-та година, като някои от тях са били спускаеми и даже са изпращали фотоси от венерианската повърхнина. Поради извънредно високите температури, надхвърлящи стотици целзиеви градуси, руските спускаеми апарати са работили единствено сред 23 минути и 2 часа. Не повече. Венера просто не разрешава дълготрайно проучване на нейната повърхнина и се смята, че е безперспективно да се изпращат спускаеми апарати.

Но това скоро може да се промени – експерти от центъра Глен на НАСА са построили компютърен чип, който е съумял да работи в продължение на цели 22 дни в симулирани условия като на Венера!

Стандартните силициеви чипове, които се употребяват в актуалните компютри, просто не биха работили дълго време на горещата венерианска повърхнина. Когато температурата надвиши 250°C, има толкоз доста сила, че силицият просто престава да бъде полупроводник. Електроните свободно могат да минават през неразрешената зона и галактическият уред стопира да действа. При руските спускаеми апарати “Венера ” електрониката е била защитавана в специфични груби контейнери и също така вътрешностите са били от време на време авансово охлаждани до -10°C директно преди кацането.

През последните няколко години стартира да узрява нова полупроводникова технология, основана на силициев карбид (SiC). Първоначалният интерес идва от военната промишленост, само че НАСА също е показала интерес към технологията. Комбинирайки SiC-базирани транзистори със особено създадени връзки, учените са основали компютърния чип, който е съумял да оцелее в продължение на цели 22 дни в симулирани условия като на Венера.

Според учените сходно нещо се прави за пръв път – компютърен чип, който е в положение да работи при такива сурови условия без да бъде обезпечена каквато и да е отбрана.

Построяването на венероход си остава сложна задача – към този момент е препоръчано решение единствено за резистентност на компютърните системи. Разработването на научни принадлежности, които биха работили при температури от над 400 °C, както и на останалите преносими елементи, си остава предизвикателство. Но в центъра на НАСА Глен се работи по въпроса. При най-оптимистичния сюжет венероходът може да е подготвен още през 2023 година.

Инфо: AIP Advances

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР