Понякога най-големият акт на протест и изразяване на позиция на

...
Понякога най-големият акт на протест и изразяване на позиция на
Коментари Харесай

Творците от Русия се отказват от участие на Венецианското биенале

Понякога най-големият акт на митинг и изложение на позиция на противоречие е оня, с който жертваш нещо в действителност скъпо в името на един по-справедлив свят.

В този дух - кураторът и двамата създатели, които трябваше да показват собствен креативен план в павилиона на Русия на тазгодишното издание на Венецианското биенале на изкуствата, отхвърлиха присъединяване си в символ на митинг против съветската инвазия в Украйна, оповестява уеб сайтът на 59-ото издание на Биеналето.

В изказване на уредниците се споделя, че те показват цялостна взаимност с това самоуверено и благородно решение и споделят претекстовете, които стоят зад него и които отразяват по един трагичен метод нещастието, която в този момент претърпява цялото население на Украйна.

" Биеналето остава място на срещи сред народите посредством изкуството и културата и уредниците му осъждат всеки, който пречи посредством принуждение на разговора под знака на мира. "

По този метод внушителната постройка на съветския павилион посред " Градините на Биеналето " във Венеция ще остане затворена и ще бъде символизира на митинга против постигането на задачите по пътя на войната.

По проект в павилиона тази година трябвашe да бъдат показани творбите и инсталациите на съветските създатели Кирил Савченко и Александра Сухарева. Двамата са родени в Москва и са сложни създатели, чието творчество не може да бъде лимитирано в границите на избран род.

Куратор на павилиона трябваше да е роденият в Литва и живеещ в Брюксел създател Раймундас Малашаускас. В изказване той споделя, че продължава да изпитва удивление към тях.

" Въпреки това аз не мога да продължа  с работата си по този план в светлината на съветската военна инвазия и бомбардирането на Украйна. Това е политически и прочувствено отвратително ".



Малашаускас акцентира, че има доста блестящи съветски създатели, които пазят идеята на свободата на мисълта макар обстоятелството, че живеят в един все по-репресивен подтекст. Той съобщи, че изрично се опълчва на актуалната съветска офанзива в Украйна, само че също по този начин счита, че хората от Русия не би трябвало да бъдат подлагани в този момент на тормоз и отхвърляни единствено поради подтисническите дейности и политики на властимащите в страната им.

Единият от двамата съветски създатели - Кирил Савченко също излезе със мощно обръщение, като сподели, че е анулирал присъединяване си, тъй като няма място за изкуство, когато хората умират под бомбите, когато украинците се крият в бомбоубежища, а гласът на съветските дисиденти е заглъхнал.

Биеналето във Венеция тази година протича под тематиката " Млякото на фантазиите ", като ще стартира на 24 април и ще продължи до 27 ноември.
Руският балетен спектакъл разгласява трогателна фотография на трупата си
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР