Понеже съм много любопитен, чета всякакви свидетелства на външни хора,

...
Понеже съм много любопитен, чета всякакви свидетелства на външни хора,
Коментари Харесай

Пред българите има две възможности

Понеже съм доста любопитен, чета всевъзможни свидетелства на външни хора, които разказват нас, българите: от пътешественици, минали отсам през 17-ти век и нататък, та до разкрити отчети на непознати посланици. Външният взор е значим, тъй като не потъва в детайлностите, които всички знаем, а схваща главното, т.е. тези трайни характерности на културата, които не постоянно виждаме, улисани в текущината.

Повечето непознати гости в продължение на има-няма 300 години разказват българина като тежък, тъмен, трудноподвижен, недоверчив, затворен и необщителен типаж. Има интервали, в края на 19-ти и началото на 20-ти век, когато външните наблюдаващи са отбелязвали и неочакван ентусиазъм, у българина, към светлината и лекотата на цивилизацията. Обикновено този ентусиазъм не трае дълго, след което българинът се връща към неподвижното си и саможиво битуване.

Люшкането сред мрачна саможивост и ентусиазъм към цивилизацията е главното напрежение в душата на българина. Това напрежение оцветява в трагични краски стратегическата задача, която българите се пробват да решат към този момент втора година: Дали да се доверят на светлината на цивилизацията и да тръгнат към нея, или да повярват на личната си мрачна и неподвижна природа и да не потеглят наникъде?

Че следим следващ ентусиазъм към цивилизацията, това стана ясно още предходната година, когато 65 на 100 от българите поддържаха митингите. Такава всенародна поддръжка в никакъв случай не е била записана и по тази причина нормално митингите оставаха заключени в София и шепа регионални градове. Този път стана ясно, че народът като подобен се пробва да тръгне към нещо ново, скъсвайки с нещо познато.

Още след първите избори през тази година стана ясно, какво тъкмо се пробва да направи българинът. След дългогодишна фасцинация със силата, простотията и тарикатлъка,

българите се опитваха да сложат завършек на (анти)културата на 90-те - на оня пакет полезности и държание, който бе олицетворен от мутрата като сборен народен облик

И на първите, и на вторите избори през 2021 година българите се пробваха да излъчат такива свои представители, които да са противоположното на 90-те, т.е. да не са мутри, тарикати или простаци. Това, явно, ще е и въпросът на идващите трети избори: Как да създадем по този начин, че да оставим зад тила си 90-те години, с цел да бъдем поведени към цивилизацията от някакви други, анти-деветдесетарски, прилични хора?

Допреди седмица-две изглеждаше, че ребусът няма да е сложен за решение: след изборите анти-деветдесетарските партии вършат болшинство, схващат се за държавно управление и работата е свършена. От мрака на мутро-обществото се потегля още веднъж към светлината на цивилизацията. Или, по-подробно: от общество, в което връзките са контролирани с гола мощ, главната мотивация е алчността и господстват груби, ръмжащи мъже да се премине към общество, контролирано от закона, стимулирано от независимост и взаимност, водено от прилични хора, загрижени за общото богатство.

Днес нещата наподобяват много по-несигурни, тъй като естествената мрачност, съмнение и саможивост на българина още веднъж надигат глава.

На равнище политика, това се вижда от растящите предизборни раздори сред партиите, от които се чака да ръководят дружно след изборите.

Прословутите " червени линии ", които (както съм имал опция да пиша и около априлските, и около юлските избори) са дивашка нелепост, още веднъж изплуват. Най-гротескно, както постоянно се случва, този развой върви при Българска социалистическа партия, като да вземем за пример поръчката на Корнелия Нинова, че след изборите нямало да договаря с партии, които не се борят с Истанбулската спогодба и с " джендър идеологията ". Но " червени линии " стартират да избиват, като обрив при дребна шарка, и при останалите партии, което осуетява бъдещото коалиране и отслабва мотивацията на хората да гласоподават.

На равнище просвета, което е по-важното равнище (защото е по-трайно и по-дълбоко) саможивата природа на българите напряко екслодира около ограничаващите ограничения, оповестени неотдавна от служебното държавно управление.

Развихрила се на територията вакханалия от диво поверие, неистини, ненавист, обикновена маниащина и тайни теории заплашва да удави порива към цивилизация, почнал през лятото на 2020 година.

Съответно, в случай че се върнем на равнището на политиката, този изблик на мрака, заложен в българската душа, може да докара до образуването на парламентарно болшинство, което да продължи мутренския модел на 90-те години.

Може и да убие в зародиш порива към светлината на цивилизацията. Едва ли е надалеч моментът - може би приказваме за дни - в който надигналата се мътилка ще извлече от дъното предходни зловония, като да вземем за пример влаковете, натъпкани с български деца, пътуващи към черни гей-двойки в Норвегия; или партенката, че " Европа " се готви да направи педофилията наложителна: или взетата назаем от съветски конспиратори доктрина, че " Западът " се готви да изтреби всички българи, тъй като им завижда.

Имаме две благоприятни условия. Едната е да се вземем в ръце и да възпроизведем оня блян към цивилизацията, който са показали българите от времето на Възраждането или от бурната рационализация след оповестяването на Независимостта. Другата опция е още веднъж да илюстрираме тезата на мъдрия, само че печален Йордан Радичков, че при нас липсва спираловидно развиване от европейски вид, защото ние живеем в кръговрат, който не отива наникъде.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР