Понеже Хърватия игнорира решението на Арбитражния съд за границата, Словения

...
Понеже Хърватия игнорира решението на Арбитражния съд за границата, Словения
Коментари Харесай

Словения разчита на международен натиск върху Хърватия за граничния спор


Понеже Хърватия пренебрегва решението на Арбитражния съд за границата, Словения чака Европейски Съюз да извърши напън върху нея, а решението би трябвало да влезе мощ най-късно до 29 декември гази година.

Това съобщи словенският министър председател Миро Церар пред телевизия ПОП.

„ На 29 декември Словения ще бъде подготвена за използване на решението. Доколкото Хърватия продължава да пренебрегва решението, тогава и ние ще използваме всички прави и политически средства, с цел да накараме Хърватия да съблюдава решението на Международния арбитраж “, акцентира Миро Церар. Той добави, че чака по-решителна помощ от интернационалната общественост: „ Надявам се и интернационалната общественост да даде своя принос Хърватия да се убеди, че би трябвало да почита арбитража “, посочи словенският министър председател.

БГНЕС напомня, че преди две седмици Еврокомисия прикани Загреб да съблюдава решението от юни на Специалния арбитражен съд в Хага, което даде на Словения основен достъп до интернационалните води край крайбрежията на Хърватия и очерта морска граница сред двете държави-членки на Европейски Съюз.

Спорната зона е спокоен залив на северната част на Адриатическо море. За залива обаче претендираше и Хърватия. Спорът за морската граница тровеше връзките сред двете прилежащи страни след разпада на югославската федерация през 1991 година.

През юни Международният трибунал взе решение, че Словения би трябвало да има безконтролен достъп до интернационалните води, което да даде „ независимост на връзка “ на всички кораби, искащи достъп до страната. Съдът също по този начин даде на Словения и по-голямата част от Пиранския залив, който сега е разграничен по равно с Хърватия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР