Поне година се очаква имунизираните срещу COVID-19 да бъдат защитени.

...
Поне година се очаква имунизираните срещу COVID-19 да бъдат защитени.
Коментари Харесай

Очаква се поне една година имунизираните срещу COVID-19 да бъдат защитени

Поне година се чака ваксинираните против COVID-19 да бъдат предпазени. Това съобщи имунологът проф. Андрей Чорбанов по време на консултация, инициирана от президента Румен Радев във връзка провеждането на парламентарните избори в изискванията на пандемия.

На срещата участваха и вирусологът проф. Радка Аргирова и пулмологът Александър Симидчиев. Експертите посъветваха да не се усилва срокът сред слагането на първата и втората доза на имунизацията против COVID-19.

Проф. Аргирова напомни, че в някои страни се сменя схемата на имунизиране и акцентира, че всяка промяна води до опасности. "Притеснява ме като вирусолог, че в случай че се смени срокът сред двете дози за "Модерна ", "АстраЗенека " и "Бионтех ", никой не знае дали до четвъртата или до шестата седмица няма да има заплаха от ново заразяване ", сподели тя и добави, че към момента не е ясно какъв брой време трае отбраната след трите седмици от първата доза.

"За идните избори би трябвало да се създаде скица за гласоподаване за поставените под карантина и на заболелите. Има задоволително време тя се създаде, само че никога не би трябвало да се позволява в лечебните заведения при гласуващите да влизат неимунизирани ", посочи вирусологът.

Имащите антитела могат да изчакат и последваща доставка на имунизацията, сподели проф. Аргирова, само че акцентира, че не може втората доза да бъде направена с ваксина от различен производител.

"Ако имунизираме 10 000 души дневно, трябват 400 дни, в които да имунизираме всеки ден “, уточни проф. Чорбанов и пресметна, че на третата седмица би трябвало да се стартира слагането на втората доза, което значи 20 000 имунизации дневно.

Той обърна внимание на високата смъртност от коронавирусната зараза, както и повишаващата се смъртност от други, хронични болести.

"Гласуването като процедура не е по-различно във връзка с спазването на отдалеченост, носене на защитни средства и други ограничения ", означи имунологът.

Според проф. Аргирова би трябвало авансово да се имунизират хората, които ще бъдат в мобилните урни за гласоподаване.

"Трябва да се види кои са най-рисковите звена в самия избирателен развой и те да бъдат имунизирани, само че е належащо те да бъдат ваксинирани близо 40 дни по-рано, с цел да изградят имунитет ", добави Александър Симидчиев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР