Поне дузина европейски страни са декларирали готовност да прекратят членството ...

Поне дузина европейски страни са декларирали готовност да прекратят членството

12 страни от Европа са готови да напуснат ФИФА при световно през 2 г.

Поне дузина европейски страни са декларирали подготвеност да прекратят участието си във ФИФА, в случай че бъде утвърдена концепцията за осъществяване на глобалното първенство по футбол през две вместо през 4 години. Болшинството от 55-те национални федерации под егидата на УЕФА пък са изразили генерално желание да бойкотират най- огромния футболен конгрес при втвърдяване на цикъла му.

Това разкриха пред АП анонимни източници, осведомени с извършените във вторник и сряда сондажи от страна на държавния глава на глобалната централа Джани Инфантино с повечето от ръководителите на футбола на Стария континент. Като цяло концепцията за цялостна промяна на световния календар е била посрещната с безапелационна опозиция .

Шест от 12-те най- гневни съперници на предлагането са скандинавските страни , чиито федерации към този момент разпространиха взаимна гневна позиция:

" Ако болшинството от членовете на ФИФА поддържат провеждането на двугодишно глобално първенство, ние от Северните футболни асоциации ще би трябвало да обмислим по- разнородни дейности и сюжети , които са по-близки до нашите фундаментални ценности, в сравнение с са актуалните оферти на ФИФА " , се споделя в общото изказване на Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Исландия и Фарьорските о-ви.

Кои са останалите най-малко шест страни , които са изразили подготвеност да изоставен ФИФА, може единствено да се гадае. Но занапред е ясно, че те ще получат поддръжка от УЕФА, откакто държавният глава на европейската централа Александър Чеферин неведнъж се изказа остро против проектите на своя сътрудник Инфантино.

Източник: segabg.com