поне до 369 лв., вместо предлаганите 340 лв. Това заяви

...
поне до 369 лв., вместо предлаганите 340 лв. Това заяви
Коментари Харесай

Партиите преговарят за по-голямо вдигане на пенсиите

най-малко до 369 лева, вместо предлаганите 340 лева Това съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV депутатът Мария Капон от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Формацията на Мая Манолова и сътрудниците ѝ не приема препоръчаната от служебното държавно управление актуализация на пенсиите, като има личен проект по какъв начин да се случи увеличението. Актуализацията на пенсиите би трябвало да се реши в Народното събрание, безапелационна е Капон.

Според проекта на служебния кабинет във въпросните 340 лева би трябвало да влезе и поради пандемията. " Най-ниските пенсии на процедура ще се понижат, а в джоба, в портмонето пенсионерите ще имат с 10 лева по-малко ", уточни Капон, цитирайки Мика Зайкова.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Служебното държавно управление предложи предстоящата актуализация на...

Цифрата от 369 лева не е инцидентна, тъй като това е актуалният. А служебните министри няколко пъти повториха задачата на нарастването – да няма пенсионери под прага на бедността.

" Изправи се БГ! Ние идваме! " оферират повишение на пенсиите в 2 стъпки – първо минималната пенсия да се вдигне до 369 лева, а чак по-късно да има преизчисляване на всички пенсии. " Обидно е да спорим дали да са 340 или 369 лева, дано някой да се опита да живее с 300 лева ", сподели Мария Капон.

По думите ѝ би трябвало да се понижи разликата в приходите, а най-бедните да получат повече, с цел да се компенсира най-малко дребна част от инфлацията. " Знаете какъв брой коства 1 кг салам в магазина сега, какъв брой беше нарастването му през последните месеци. Ние изобщо не можем да достигнем инфлацията ", изясни Капон.

В бюджета има пари за сходно нарастване – то може да коства към 155-160 млн. лв., уверени са от обединението.

" Изправи се БГ! Ние идваме! " са показали концепциите си за пенсионна промяна и на срещите с " ИТН ", където се договарят съответните политики на бъдещото държавно управление. " Най-важното за нас са целите ни. Държим на обществените ограничения, които сме дали обещание ", увери Капон.
Вдигат прага по Данък добавена стойност, анулират налог " уикенд "

Преговаря се и за повдигане на прага за регистрация по Данък добавена стойност, като от партията на Слави оферират той да стане 100 000 лева, а от групировката на Мая Манолова желаят да е 200 000 лева " Предполагам, че в последна сметка ще реализираме консенсус за 165 000 лева, колкото планува европейската инструкция, която ще влезе в действие след няколко години ", сподели Капон.

Плановете на " Изправи се БГ! Ние идваме! " включват унищожаване на налог " уикенд " и налог дял. Така данъкът за едноличните търговци ще падне от 15% на 10%. " Не желаеме да подвигаме налозите. Нека плоският налог да остане, само че да има необлагаем най-малко ", прикани Капон.

" Искаме да създадем добра икономическа среда, която да може във времето да основава стопански растеж ", увери тя.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР