Поне 50 журналисти са били убити тази година, съобщи днес

...
Поне 50 журналисти са били убити тази година, съобщи днес
Коментари Харесай

Репортери без граници: През годината са убити 50 журналисти

Поне 50 публицисти са били убити тази година, заяви през днешния ден организацията "Репортери без граници ". Мнозинството от тях са били убити, тъй като са работели по тематики като корупция или проведена престъпност. Има и няколко, които са починали, до момента в който са отразявали демонстрации., уточни организацията в годишния си отчет за свободата на медиите.

Седем от всеки 10 публицисти са били убити в страни, където не се води война. Най-опасните страни за експертите в региона на медиите са Мексико, Ирак, Афганистан, Индия и Пакистан. Броят на убитите тази година публицисти е подобен с този от предходната година, когато са били 53, заяви Агенция Франс Прес.

"Репортери без граници " отбелязва, че стотици публицисти са умряли от КОВИД-19, само че не е ясно какъв брой от тях са се заразили в следствие от служебните си отговорности.

В края на ноември Европейският парламент разгласи в резолюция, че е надълбоко угрижен за положението на свободата на медиите в Европейски Съюз и осъжда насилието, издевателството и натиска, на които са подложени публицистите.

Парламентът показва „ опитите на някои държавни управления на страни членки да заглушат сериозните и самостоятелните медии и да подкопаят медийната независимост и плурализъм “. Евродепутатите са изключително обезпокоени от положението на публичните медии в някои страни от Европейски Съюз, където те са се трансформирали в „ образец за проправителствена агитация “. Те акцентират, че свободата на медиите, плурализмът, независимостта и сигурността на публицистите са съществени детайли на правото на независимост на изложение и на информация и са от значително значение за демократичното действие на Европейски Съюз.

Резолюцията предизвестява, че „ свободата на медиите се утежнява през последните години “, а рецесията с COVID-19 изостря казуса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР