Поне 11% от учениците у нас не са се включили

...
Поне 11% от учениците у нас не са се включили
Коментари Харесай

Поне 11% от учениците не са се включили в дистанционното обучение

Поне 11% от учениците у нас не са се присъединили в отдалеченото образование , почнало през днешния ден в българските учебни заведения. Половината от тях поради липса на интернет, другата половина поради липса на крайни устройства. Това разгласи просветният министър Красимиър Вълчев на брифинг през днешния ден в Министерски съвет.

За да се реши първият проблем, той е разговарял с мобилните оператори, с които е контрактувано да обезпечат wifi точки за достъп до кварталите с най-голяма централизация на деца, които нямат съгласуваност. За учениците, която нямат компютъри вкъщи си, отдалеченото образование ще става по телефона или посредством изпращане на разпечатани материали по посредниците.

" За близо 2000 учители имаме информация, че нямат техническа опция да работят отдалечено. Ще опитаме да закупим техника да подпомогнем учебните заведения за прилагане от учителите. За това може би ще ни трябват няколко дни ", съобщи Вълчев, който уточни, че за задачата от оперативна стратегия " Наука и обучение " ще бъдат пренасочени 1-2 млн.лв.

" Декларираната през днешния ден подготвеност от 89% от учениците да организират отдалечена форма, не значи, че всички са стартирали дейно ", призна министърът. Той обаче изрази вяра това да се случи още на следващия ден, защото това, което е видял последните 3 дни в системата като възторг, професионализъм и отдаденост, е по думите му " извънредно " и " впечатляващо ". Министър Вълчев разяснява и блокиралата платформа Школо.бг, с чиито електронни дневници работят множеството учебни заведения и поради което на доста места отдалеченото образование стана много мъчно. " Към платформата е регистриран 20 пъти повече трафик. Няма инфраструктура, която да издържи на такова натоварване ", съобщи той и добави, че от Школо са го уверили, че през днешния ден техническите проблеми ще бъдат оправени. В учебните заведения, в които няма платформа за пускане, през днешния ден МОН ще изпрати инструкции за работа на Microsoft - единствената, с която министерството има контракт.

Просветният министър прикани учениците и родителите им да не си вършат проекти до юни , тъй като към момента не се знае до по кое време ще продължи насилствената почивка. По негови данни до 29-ти март, до когато най-малко към този момент е оповестена тя, неучебните дни в родните учебни заведения ще са приблизително 22. Т.е. това надвишава границите на рационалното преструктуриране на образователния материал. " Разглеждаме разнообразни сюжети - в случай че ваканцията продължи до 6-ти април, до 13-и април, до 21-ви април.. Ако продължи до 13-и април, тогава пролетната почивка ще се трансформира във великденска. Ако продължи по-късно, ще обсъждаме други типове преструктуриране на материала " , разяснява той. В тези случаи съгласно него може да се мисли за отучване няколко съботи или недели, за учене през юни, само че не и юли, за удължение на образователната година, или даже за по-ранно начало на новата образователна година. За всички тези решения обаче още е рано, защото неизвестността е огромна, уточни той.

 

СТАРТ

Междувременно, инспекция на " Сега " измежду родителите и някои от най-популярните наставнически групи сподели, че отдалеченото образование тръг ва мъчно и с обичайно мрънкане от редица родители. Голям проблем създаваше точно платформата Школо.бг , с чийто електронни дневници работят множеството от българските учебни заведения. Тя блокира още в неделя и макар обещанията, че техническите проблеми ще се оправят до 9:30 ч. през днешния ден, това по този начин и не стана и в следствие родителите не можаха да получат просветителните материали и инструкциите за образованието вкъщи. Допълнителни пречки сътвори и неналичието на учебници, които много възпитаници са не запомнили в учебните заведения, които на много места не допускаха външни лица.

Скептицизмът личеше по форумите още от през вчерашния ден, в които родителите питаха не може ли учителите да са разполагаем през целия ден, учебните заведения - да са с идентични платформи, а някои непосредствено пророкуваха, че отдалеченото образование няма по какъв начин да го бъде. Днес негативизмът, придружен и от действителни механически бариери, тук-там продължи с цялостна мощ.

" Школото отново не работи! " Уча се " желае регистрация ... Кеф на буци. Денят занапред стартира!!! ", написа родител. " No chance
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР