Поне 100 тона лавандулово масло от миналата година залежава в

...
Поне 100 тона лавандулово масло от миналата година залежава в
Коментари Харесай

Хаос и проблеми при производството на лавандула

Поне 100 тона лавандулово масло от предходната година залежава в складовете, а в това време никой в България не знае кой и какъв брой лавандула създава. Проблемите на сектора преди акцията по прибиране на тазгодишната годишна продукция, наподобяват все по-сериозни БНР.

Ако допреди 2-3 години се гордеехме, че България държи първо място в света по рандеман на лавандулово масло, изпреварвайки даже Франция, през днешния ден обстановката с производството е надалеч по-песимистична.

" Хаотично, нерегламентирано, нелогично ", споделя Гергана Андреева, изпълнителен шеф на Българската асоциация на етеричномаслените култури в парфюмерията и козметиката и прибавя, че няма публични данни кой къде сади лавандула у нас.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
И тази година България си резервира мястото на международен водач...

" Неофициално са към 180 квадратни километра. ", показва Андреева.

Около 200 тона лавандулово масло се създава в България всяка година. Картината преди новата акция е следната.

" Наличие на доста непродадено лавандулово масло, огромна част, от което е с недобро качество, няма и цена ", акцентира Гергана Андреева.

Подобно и на розите свръхпроизводството на лавандула стартира след няколко положителни години с високи цени, когато всеобщо неспециалисти взеха решение, че лавандулата е източник на бързи облаги, споделят специалистите в сектора.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР