Поне 10 наши университета ще бъдат подложени на сериозни изпитания

...
Поне 10 наши университета ще бъдат подложени на сериозни изпитания
Коментари Харесай

Над 10 вуза ще имат проблеми с лимита за летящите професори

Поне 10 наши университета ще бъдат подложени на съществени тествания да запазят " разрешителните " си активност след приемането на новите правила за акредитация. Това демонстрира инспекция на " Сега " по отношение на новостите в акредитацията на висшите учебни заведения, които се вкарват в закона за висшето обучение (ЗВО). Промените в него бяха признати на второ четене в просветна комисия и се чака напълно скоро да бъдат гласувани дефинитивно и в пленарна зала.

Целта на част от измененията е да облекчат административно акредитационните процедури, само че и да откроят университетите, предлагащи по-качествено обучение, защото сега оценката на множеството вузове е над 9 и на процедура не демонстрира огромни разлики сред тях. Очаква се измененията да подтикват и уедряване на звена с незадоволително потенциал за образование на студенти. Ключово средство за това е въвеждането на ограничаването един учител на главен трудов контракт да взе участие в акредитацията единствено на едно висше учебно заведение - текст, който към този момент бе гласуван на 2-ро четене в комисия. За сходен предел се приказва от години, само че до момента по този начин и не се събра болшинство в Народното събрание за пробутване на такова решение. Още от в този момент е ясно, че то ще затрудни някои вузове в приемането на нова институционална акредитация.

Проверка в рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас демонстрира, че над 10 вуза имат висок % " летящи " преподаватели, които в бъдеще няма да могат да вземат участие като численост в акредитацията им. Сред университетите с най-проблемни индикатори са Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система и Международното висше бизнес учебно заведение в Ботевград, които са едвам с по 53% извънредни преподаватели (б.р. на главен трудов договор). Или всеки втори учител там е " летящ " . С висок % " прелитащи " професори са още Варненският свободен университет - близо 30%, Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг - с по 25% " прелитащи ", Европейското висшето учебно заведение по стопанска система и мениджмънт - с близо 35% куфарни преподаватели. От държавните университети с по-малко преподаватели, които са на главен трудов контракт, са Академията на Министерство на вътрешните работи - към 60% ексклузивност, Висшето строително училище " Л. Каравелов " - 78% и др. 
 

ИЗТЕКЛА АКРЕДИТАЦИЯ

Общо 5 са университетите у нас с изтекла институционална акредитация сега. На Медицинския университет във Варна акредитацията (с оценка 9.27) е изтекла на 5-ти септември 2019 година, на МУ-Пловдив (9.40) - на 24-и октомври 2019 година, а на МУ-Плевен (с оценка 8.49) - на 8-и януари 2020 година При тези университети обаче процентът на преподаватели на главен трудов контракт е висок. Не такава е картината при двата частни университета с изтекла акредитация - в Перник и Благоевград. Институционалната акредитация на Колежа по туризъм в Благоевград (4.79 точки) да вземем за пример е изтекла на 11-и май 2019 година, а на Европейския политехнически у-т в Перник (4.69) - на 7 юли 2019 година Първият може да се похвали едвам с 40% преподаватели на главен трудов контракт, до момента в който останалите 60 на 100 са " прелитащи ". Пернишкият вуз пък има 77.7% ексклузивност, т.е. една от трета от обучителите в него са " летящи " . Не е ясно дали тези висши учебни заведения ще се броят за заварени случаи и ще се акредитират по старите текстове или ще би трябвало да отговорят на новите правила. Скоро - на 8 май, 2020 година, изтича и акдеритацията на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси, като тук ексклузивността на преподавателския състав също е ниска - едвам 61.7%. През 2020 година следва да изтече и акредитацията на  Университета по архитектура - до 6-ти март 2020 година, на Шуменския университет (април), на Техническият университет-Варна - до 24-и юли т.г., на Университета по хранителни технологии в Пловдив - до 1-ви декември 2020 г. 

НЕЯСНОТИ

В-к " Сега " попита акредитационната организация дали университетите с изтекла акредитация към този момент са почнали процедури по старите правила, или ще би трябвало да минат по новите. До края на вчерашния ден обаче отговор не бе получен. По същия метод не стана явен и графикът на НАОА, по който занапред ще се прави програмната акредитация на университетите. Занапред тя ще се организира по едно и също време за обещано професионално направление във всички университети, които го оферират, вместо поотделно. Така обаче може да се получи повтаряне или противоположното - разкриване на посоки. Така да вземем за пример в случай че даден вуз е получил скоро акредитация за социология за идващите 4 година, а след 1 година организацията направи едновременна акредитация за социологията във всички вузове, въпросният университет ще би трябвало да се подложи на една и съща процедура два последоватени пъти в границите на година. Може да се случи и противоположното - акредитацията на съответно направление в даден вуз да изтича след 1 година, а общата за това направление акредитация да е планувана за след 4 година Тогава остарялата програмна акредитация на процедура ще се удължи с още 3 година Именно с цел да се избегнат сходни проблеми, депутатите желаеха от НАОА график за поредността, в която ще се акредитират направленията.

Специално за правото, където се чакат и най-големите проблеми , защото при него има най-вече " прелитащи " преподаватели, на едно от изнесените съвещания на просветната комисия в Сандански е била изразена концепция то да се остави за акредитация най-сетне. Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков обаче е реагирал, че в случай че това се случи, тъкмо юридическите факултети ще би трябвало да работят 2-3 години с изтекла акредитация. " По-добре да са по средата на графика ", споделя той. " На Югозападния мина преди малко, за жалост ", дава отговор шефката на НАОА проф. Петя Кабакчиева. " Тъй като всички би трябвало да минат  по новата системата, до две години тези, които са минали в този момент, ще би трябвало да минат още веднъж ", разяснява тя.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР