Помощник-треньорът на ЦСКА Тодор Янчев даде голямо интервю за списание

...
Помощник-треньорът на ЦСКА Тодор Янчев даде голямо интервю за списание
Коментари Харесай

Тодор Янчев: Шампион се става с победите над малките отбори, не трябва да губим точки там

Помощник-треньорът на ЦСКА Тодор Янчев даде огромно изявление за списание " Спринт ". Бившият капитан на " алените " описа любопитни детайлности за кариерата си като футболист, а също по този начин показа какъв е погледът му над играта към този момент от другата страна на тъчлинията.
 В Англия още веднъж се сетиха за Алън Пардю
В Англия още веднъж се сетиха за Алън Пардю

Ето какво пишат на Острова

Тошко, ти си рекордьор по мачове за ЦСКА в Европа. Кои са твоите топ 3 срещи, в които тимът е играл на доста високо равнище?

- Постигнах връх, което е горделивост. Но върховете са, с цел да се усъвършенстват от следващиите генерации. Топ 3 на мачовете? Пъpвият е с Шахтьор Донецк през 2001 година (3:0), когато ги отстранихме с доста хубава игра. Беше нещо огромно, тъй като те бяха доста мощен тим. " Армията " беше цялостна. Феновете останаха удовлетворени. Следващият дуел, който ми е останал е с Блекбърн през 2002 година. Луд мач - 0:3, 3.3. Атмосферата беше страхотна, цялостен стадион, щастливи почитатели, неповторима игра и от двата тима. Въпреки че не можахме да ги отстраним, беше един от топ мачовете за нас. Третият е с Paпид Виена през 2010 година. Вкарах гол и ги бихме в сърцето на Европа (2:1). Изнесохме прекрасен мач в групите на Лига Европа.

А кои са топ 3 на мачовете в България?

- Тези с безконечния противник остават най-трайно в съзнанието, както за нас като играчи, по този начин и за клуба и почитателите. От дербитата последните шест следващи победи се помнят, Тогава бях към момента състезател. Направихме доста мощен мач също при успеха с З:1, която постигнахме в първия пролетен кръг през 2011 година Изгониха почитателите ни от стадиона, само че все пак най-после ликувахме пред бранш Г.

Какво означаваше за теб да носиш капитанската лента на ЦСКА?

- Признание, отговорност. Винаги съм знаел какво е ЦСКА и какви славни играчи са носили лентата. Стремял съм се да бъда образец за млади, за чужденци, да им оказвам помощ във всеки миг. Това е главната роля на капитана - да е обединителна фигура, която да оказва помощ и на треньорското управление, и на клубното. Феноветe са вперили взор в тази персона и той постоянно би трябвало да служи за образец както на терена, по този начин и отвън него. Не може да си разрешава и в персоналния живот държание, което би навредило престижа на клуба.

При победи е елементарно да се приказва, само че при загуби и сложни моменти ти беше един от хората, които не се опасяваха да застанат пред медиите и пред почитателите - от кое място намираше сили?

- Беше мъчно. Сега си припомням един мач, който загубихме като посетители с 0:1 от Славия. Ти беше край тъчлинията и сподели, че клубът ще бъде санкциониран, в случай че никой не застане пред камерата. Аз бях на линия. Това съм го запомнил. Трудно е, когато тимът загуби, да приказваш. Но въпреки това, кой в случай че не капитанът, би трябвало да го направи?

Във всички тимове, в които си играл, си бил титуляр? Как го реализира?

- Трудно. Играх в три разнообразни шампионата отвън България - Турция, Гърция и Дания. Навсякъде бях титуляр. Много разнообразни треньори са разчитали на мен, очевидно съм си правил добре работата.

Кой престой в чужбина е бил най-ползотворен за теб?

- Веднага откакто пристигнах в ЦСКА, Трабзонспор извади доста пари за мен. В първия миг бях шокиран. Целият контракт беше за 4 милиона марки, милион и половина за преотстъпване. Тръгнах за Турция и в главата ми имаше единствено големи числа. Още на първия ден треньорът ми сподели: " Не мисли какъв брой пари сме дали за теб. Искаме да играеш тази игра, поради която те купихме. Бъди подобен, какъвто беше в ЦСКА ". Това ме успокои. Турското състезание беше доста мощно.

Коя купа бе най-трудно реализирана?

- Може би тази след огромното спиране беше най-ценна - през сезон 2002/2003. Станахме първенци с хубава игра, с връх - с 13 следващи победи. Тази купа беше най-чакана. След това колелото се задвижи. Титлата през 2005-а също ми е скъпа, тъй като я завоювах като капитан.

Кой беше най-трудният миг в ЦСКА?

- Имаше интервали, в които с месеци не взимахме заплати... Стремяхме се на терена да не си проличава неналичието в организационното и финансово държание на клуба. Но няма по какъв начин. Нашите почитатели постоянно ca разбирали през какви проблеми. прекосяваме. Когато сме били дружно по-лесно са прекосявали тези моменти.
 Разминал се с ЦСКА продължава да стои без клуб
Разминал се с ЦСКА продължава да стои без клуб

Вижте детайлности

Кога и за какво реши да станеш треньор?

- Рано. През 2004 година изкарах първия лиценз С - за учител-треньор. Реших да се занимавам с това и започнах да се приготвям да изкарам всички лицензи.

Защо всички споделят, че треньорската работа е доста по-тежка от тази на футболистите?

- Определено е по-трудно. Като си състезател, гледаш единствено да си здрав. Фокусиран си върху своята слортна форма - да си пресен за подготовка и за мач. В треньорството гледаш огромно на 23-има играчи. Дали са готови? Кой какви ежедневни проблеми има. Опитваш се да окажеш помощ на всеки. Когато избереш даден състезател, да не те подведе. Доста по-комплексно е.

Има ли моменти, в които искаш да влезеш още веднъж на терена?

- Естествено, че има. Но всичко с времето си. Сега съм от другата страна и се пробвам с каквото мога да бъда потребен на старши треньора.

Имаше преди десетина години една подготовка въз основата в Панчарево. Ти и Валентин Илиев бяхте най-опитните в отбора, само че останахте и след заниманието на терена. Това не би трябвало ли да го вършат по-младите?

- Младите играчи мислят, че всичко се реализира доста по-лесно. Не правят оценка, че би трябвало да усъвършенстват спортната си форма всеки ден. Когато имахме почивен ден, аз не съм почивал, тъй като знам, че един-два дни иска ми се отразят на формата. В паузите постоянно съм правил някакъв тип подготовка, с цел да не се усети спирането.

А в този момент кой остава да тренира в допълнение?

- Има момчета, само че отново би трябвало го искаш. Ако си си сложил високи цели, след тренировката постоянно можеш да намериш място и време да поработиш.

През 2009-а ЦСКА игра в Лига Европа най-вече с български играчи. Защо тогава съумя да го направи, а през днешния ден разчита повече на чужденци? Защо понижават качествените български футболисти? Ти имаш взор и като шеф в школата на Царско село...

- Може би разкновничето е работата в самите школи. Стремях се като шеф на академията да дам успокоение и точните условия към треньорите. Проблемът може би е в треньорската школа, тъй като се дават лицензи на доста треньори, които са били за образец като играчи, само че в един. миг стават възпитатели на деца. Треньорството не е единствено тапия. Треньорът е по-близък на децата даже от родителите им. Той би трябвало да е образец, със своите ценностни и личностни качества да възпита, да образува тези играчи.

Има ли млад футболист, който скоро да бъде натрапен в ЦСКА, сходно на Валентин Антов?

- В момента има няколко момчета, които упражняват с първия тим, те са на по 17-18 години. Това са Росен Божинов, Калоян Пехливанов, Алекс Божев, Християн Петров, който е юношески национал, Асен Дончев. Имат качества да се наложат. Зависи от нашата работа като треньори, а най-важна е тяхната роля и отдаденост, Ако желаят да вървят по този път, би трябвало да поставят доста старания. Имат гений, който е забелязан и оценен от старши треньора Стойчо Младенов.
 Филипов: Ще давам сърце и душа, без значение дали ще съм шеф или градинар
Филипов: Ще давам сърце и душа, без значение дали ще съм шеф или градинар

" Тревата ни на " Армията " ще е най-хубавата "

Отношенията сред теб и Младенов разнообразни ли са спрямо интервала, в който бяхте футболист?

- Уважението, което изпитвам към него, е както в първия ден, когато пристигна в съблекалнята през 2002-а. Преди това съм работил с него и в националния тим. Вече много години съм част от неговия екип, за което му благодаря.

Какви препоръки ти даваше при започване на треньорската ти кариера?

- Винаги се допитвах до него и като шеф на академията и като старши треньор на първия тим на Царско село. Той работеше тогава в чужбина. С течение на времето видях, че това са верните препоръки и всичко ставаше по този начин, както ми е споделил.

На какво те научи престоят в Казахстан?

- Хубав престой беше. Но и в същото време тежък, тъй като до този миг постоянно съм бил със фамилията. Там бях самичък. За първи път видях какво е треньорството. Усетих разликата. Казахстан е много близка до нас страна, като нрав. Бивша руска република. Благодарение на това, че сме учили съветски като деца, на мен ми беше елементарно. Нямаше езикова преграда.

Къде се намира българският футбол по отношение на този в Казахстан?

- Там спортът е държавна политика. Държавата отпуска средства и поддържа базите за всеки тип спорт, както беше при нас преди време. Ние все по-трудно съумяваме на огромни надпревари. Не приказвам единствено за футбол, а за спорта като цяло.

Кога ще се случи смяната у нас?

- Истината е, че работата в школите не дава нужния резултат. Има ужасно доста надарени деца, само че като влязат в пубертета, от 12-ата до 15-ата година нещо се пречупва. Дали самите треньори не могат да ги стимулират, да ги задържат? Нишката се къса там.

Имаш доста другари почитатели. Днес дават ли ти " препоръки " кой футболист става и кой не за ЦСКА?

- Винаги. Всеки си споделя какво му е на сърцето, този за какво играе или не. Hо никой не схваща, че един треньор всеки ден е с играчите, Вижда тяхното вложение в тренировката, тяхната моментна форма. Няма треньор, който да избере по-слаб състезател за сметка на по-добър, тъй като всичко ще рефлектира върху него.

Какво не доближава на ЦСКА, с цел да надвие Лудогорец в борбата за купата?

- В момента работим над нашето неизменност. Когато искаш да си топ тим, какъвто ЦСКА е потвърдил, че е, постоянството е основно за един шампионат. Не би трябвало да се стягаш за няколко мача, след това да редуваш мощни и слаби представяния. Шампион се става с успехите над дребните тимове, не би трябвало да губим точки там.
 ЦСКА прикани за митинг против БФС, ще има и денонощен палатков лагер
ЦСКА прикани за митинг против БФС, ще има и денонощен палатков лагер

" Няма да стоим безучастни против тази глутница озверели псевдовизионери "

ЦСКА организира страхотна акция. Как оценяваш това, което направиха почитателите с даренията за задълженията, които би трябвало да се платят на някогашни играчи?

- Това е любовта на всички почитатели, Включително и нашата. Искахме да помогнем на клуба. Не един и два пъти сме били в тежки обстановки. Тази съпричастност сподели, че фамилията на ЦСКА е живо и любовта в него живее.

Какво искаш да кажеш на почитателите от позицията на треньор?

- Всички живеем с триумфите и неуспехите на нашия клуб. Стремим се триумфите да са повече. Всички работим в посоката ЦСКА да бъде на мястото, което всички сме виждали и мечтаем да забележим още веднъж. Да бъдем единни това да се случи. Тяхната поддръжка е доста огромна.

Каква е разликата сред обстановката в клуба преди да напуснеш и в този момент?

- Виждам базата в Панчарево изменена. Изградени са терените. Бунгалата са освежени. Много позитивни неща са се случили. Като финансиране няма закъснение на заплати, както беше преди. Всички желаят ЦСКА да успее.

Треньорският щаб на ЦСКА сега е " пурпурен ". Какво си пожелаваш?

- Да реализираме триумф с нашия обичан тим. Работата ни е обвързвана с резултати. Всички погледи на последователите са обърнати към нас. Ние желаеме най-вече да успеем, тъй като сме част от почитателите, част от историята и това още повече ни окуражи.

През 2004-а отпадна от състава на България за Европейското в Португалия в последния миг, по какъв начин го одобри?

- Това е част от историята ми. Тежко го изживях. През целия цикъл квалификации бях в тима и имах увещание, ще попадна в групата. В един миг стана по този начин, че влязоха играчи, които не бяха в нито една подготовка, за сметка на други.

Дъщеря ти Виктория тренира сноуборд. Даваш ли й треньорски препоръки?

- Моите препоръки са най-вече към оборудването. Опитвам се да обясня да се грижи за своите принадлежности работа както при нас бяха обувките. Що се отнася по какъв начин да се спуска, там не разбирам.

Започнахме изявлението с топ 3 на мачовете в Европа като футболист. А като треньор кои са най-силните срещи?

- Спечелихме купата на Казахстан с Кайсар, което за първи път даде право на клуба да взе участие в евротурнирите. Нашата работа там се оцени и се видя. Изпитваш наслаждение от това. Моите триумфи като треньор са свързани с тези на Стойчо Младенов, тъй като съм част от неговия екип.
 ЦСКА с санкции от БФС за над 100 000 лв. единствено през този сезон
ЦСКА с санкции от БФС за над 100 000 лв. единствено през този сезон

А той към момента не е приключил...
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР