Помощник-държавният секретар на САЩ за Близкия изток Дейвид Шенкър обсъди

...
Помощник-държавният секретар на САЩ за Близкия изток Дейвид Шенкър обсъди
Коментари Харесай

САЩ обмислят да обявят йеменското движение на хусите за терористична организация

Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати за Близкия изток Дейвид Шенкър разиска с Оман желанието на Вашингтон да разгласи придвижването на йеменските хуси за терористична организация, съобщи през днешния ден оманският външен министър Бадр бин Хамад бин Хамуд ал Бусайди, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Оманският министър сподели това на среща в Бахрейн в отговор на въпрос дали Шенкър е засегнал въпроса за вероятно оповестяване на хусите за терористична организация по време на скорошната си аудиенция в оманската столица Маскат.

"Не мисля, че слагането в лист или блокирането на един от основните играчи в спора ще докара до някакво решение ", посочи оманският външен министър.

Два източника, осведомени с въпроса, обявиха пред Ройтерс предишния месец, че държавното управление на американския президент Доналд Тръмп е заплашило да включи хусите в листата на Съединени американски щати с терористични организации.

Организация на обединените нации се пробва да възобнови мирните договаряния за спора в Йемен, страни по който са хусите на предвожданата от Саудитска Арабия военна коалиция, намесила в спора след свалянето от хусите в края на 2014 година на подкрепяното от Рияд йеменско държавно управление.

Хусите отхвърлят изказванията, че са марионетки на Иран и настояват, че се борят с корумпираната политическа система на Йемен.

Хуманитарни служащи показаха опасения, че в случай че Вашингтон разгласи хусите, които управляват йеменската столица Сана и по-голямата част от останалите огромни градове в Йемен, за терористична организация, това ще попречи на достигането на филантропична помощ до йеменските поданици, 80 на 100 от които имат потребност от такава помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР