Помолен от САЩ, Пекин отстъпи и се съгласи на онлайн

...
Помолен от САЩ, Пекин отстъпи и се съгласи на онлайн
Коментари Харесай

Китайският ядрен арсенал скоро ще надмине този на Русия

Помолен от Съединени американски щати, Пекин отстъпи и се съгласи на онлайн договаряния сред китайски и американски боен представител. Двамата разискаха Афганистан и рисковете от конфликти в Южнокитайско море. Същевременно Стратегическото командване на Съединени американски щати съобщи, че до няколко години КНР, а не Руската федерация, ще стане главната нуклеарна опасност за Америка. Сателитни фотоси демонстрират, че в Китай се строят десетки пускови шахти за нуклеарни ракети. Пекин обаче твърди, че нуклеарните му сили са дреболия спрямо американските. Това пише Владимир Скосирев от  " Независимая газета ", представен от Българска телеграфна агенция.

Това бяха първите договаряния сред военни от двете страни, откакто Джо Байдън зае президентския пост в Съединени американски щати. Както акцентира Ройтерс, Байдън назова конкуренцията с Пекин " най-големия геополитически тест " на 21-ви век. Въпреки това американски военни представители от дълго време се стремяха да обезпечат линии за връзка с китайските си сътрудници, с цел да се избегнат произшествия. И не щеш ли Майкъл Чейс, заместител асистент министър на защитата на Съединени американски щати, съумя да беседва посредством видеовръзка с генерал-майор Хуан Сюепин, заместник-директор на отдела за интернационално военно съдействие на Народноосвободителната войска на Китай.

" Двете страни показаха единодушие, че е значимо да се поддържат отворени каналите за връзка сред военните от двете страни ", оповестиха Съединени американски щати.

Според тях е била разисквана сигурността в Южнокитайско море. Китайски източници обаче обявиха пред в. " Саут Чайна морнинг пост ", че тази тематика към този момент не е най-острата и основният източник на паники за Пекин е Афганистан. Вероятно това е обусловило решението на КНР да възобнови контактите с Пентагона.

Тези контакти обаче въобще не засягат сферата на нуклеарните оръжия и Вашингтон е извънредно неудовлетворен. На сцената се появи военачалник Томас Басиър, заместник-началник на Стратегическото командване на Съединени американски щати. Той сподели: твърденията на Китай, че желал да поддържа минимални сили като средство за нуклеарно въздържане, не дават отговор на истината. Ще пристигна миг, в който заканите от Китай ще надвишават броя на заканите, идващи през днешния ден от Русия. Това ще стане след няколко години. Пентагонът ще направи тази оценка освен въз основа на броя нуклеарни бойни глави, с които разполага Пекин; ще се вземе поради и оперативната им дислокация.

При това Съединени американски щати поддържат с Русия разговор с оглед да се понижи рискът от неправилни тълкования и неточности, само че нямат сходен разговор с Китай. И то в миг, когато според сателитни фотоси Китай наподобява строи стотици нови пускови шахти за нуклеарни ракети. Пекин е заявявал, че арсеналът му е дреболия спрямо тези на Русия и на Съединени американски щати. Той е склонен на разговор, само че единствено ако Вашингтон свие запасите си до нивото на Китай.

През 2020 година Пентагонът осведоми в отчет за Конгреса, че Китай е разположил близо 200 нуклеарни бойни глави, само че уточни, че броят им ще бъде най-малкото подсилен. А в този момент Басиър споделя, че предходната година Китай е осъществил повече проби на балистични ракети от целия останал свят.

Официални лица от КНР вероятно занапред ще реагират на откровенията на американския генерал; засега обаче го опровергава Ху Сицзин, основният редактор на в. " Глоубал таймс ", издаван в Пекин от компартията. Басиър цели да реши две злокобни задания. Първо, да посее семената на раздора сред Русия и Китай, като провокира опасения у Русия, написа Ху. Китайските нуклеарни бойни глави са десеторно по-малко от тези на Русия. Русия има повече нуклеарни бойни глави от Съединени американски щати. Немислимо е нуклеарният боеприпас на Китай в обозримо бъдеще да надвиши този на Русия. Второ, генералът желае да въвлече Китай в механизъм за разговор, който ще ограничи развиването на нуклеарния му боеприпас. А това ще обезпечи запазването на големия раздор в нуклеарната мощност на Китай и на Съединени американски щати, твърди китайският журналист.

Василий Кашин, старши теоретичен помощник във Висшето учебно заведение за стопанска система, означи пред " Независимая газета ": " През настоящето десетилетие Китай ще отстъпва на Русия по брой на бойните глави. Но в случай че става дума за дълготрайната вероятност, Китай, естествено, има повече запаси, с цел да го усили. Той може би ще мине в друга лига - и за разлика от Англия и Франция внезапно ще стигне до няколкостотин, хиляда бойни глави. Тук е от голяма важност освен броят на бойните глави, само че и това по какъв начин се ръководят те, също и асортиментът. Китай да вземем за пример има оръжия от подобен клас, каквито Русия не има - балистични ракети със междинен обхват ".

Друг значим миг. Преди време китайците имаха друго схващане за бойното дежурство спрямо практиката в Русия.

" Те съхраняваха бойните глави настрана, нескачени с ракетите. Занапред няма да е по този начин. В случая е извънредно значимо китайците бързо да натрупат опита, който към този момент имат руснаците и американците ", акцентира специалистът.

Колкото до вероятността Китай да се включи в договарянията за нуклеарните оръжия, позицията му остава същата. Пекин в никакъв случай няма да склони да му бъде избран по-нисък предел на нуклеарните въоръжения, в сравнение с Русия, Съединени американски щати или други страни, заключи Кашин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР