Помните ли през колко метаморфози премина Емил Димитров и с

...
Помните ли през колко метаморфози премина Емил Димитров и с
Коментари Харесай

Как Ревизоро стана Язовиро

Помните ли през какъв брой метаморфози мина Емил Димитров и с какъв брой прякора на Супергерой се снабди през годините. Докато се подвизаваше като началник на митниците, хората стартират да му викат Батман поради дългия черен шлифер, който се развяваше като мантия по време на акции. Какво свърши или какво не свърши там, не е напълно ясно, само че през 1992 година се окичи със званието " инспектор на годината ". В последна сметка промяната в митниците по този начин и не състоя, само че пък Димитров съумя да са снабди със славата на супергерой и...с прякора Ревизоро.

Новият министър на екологията описа

със смущаваща самоирония

пред парламентарните публицисти по какъв начин на първото взаимно съвещание на кабинета се оплакал на сътрудниците си, минути след избирането му министър председателят му се обадил от Египет и го засилил незабавно да върви в Перник и " Белмекен ". Тогава министрите му дали отговор закачливо: " Реви Зоро " и по този начин на път било прякорът му да се прероди.

Сега на попрището витално в средата Димитров има шанса да покаже даже неподозирани за самия него качества като екоминистър. И защото влезе с летящ старт в епицентъра на рецесията с водата в Перник той към този момент се вихри като Язовиро. Е, някои споделят, че било по-истинско прякорът му да е Водопадо, тъй като заливал с проливен дъжд от безсмислени думи събеседниците си. Но Димитров е живо доказателство, че прякорите му не са безконечни и че в никакъв случай не е късно някой да му прикачи нов...

Всъщност множеството близки или положителни познати на Димитров знаят, че неговият житейски лозунг е, че най-добре се смее този, който се смее финален. Само че " финален " звучи малко злокобно, тъй като има голяма опасност да си тръгне безславно от министерския пост. Защото е от ясно по-ясно, че е е индивидът, издирван да запуши теча на властта, и който да бъде хвърлен на амбразурата, с цел да отбрани с тялото си властта...Това призна даже самият Димитров, който показа незабавно след номинацията, че не е петимен да се занимава с водни далавери, само че в името на запазването на държавното управление се е съгласил да стане съвсем

камикадзето на Бойко

На перничани им подейства сантиментално и даже им стана благо, че новият министър е роден в Перник. Те обаче погледнаха скептично на опциите му да се въплъти в избавител на родния си град и на сурвакарския му жар да докара водата до чешмите им. Дебютът на Ревизоро-Язовиро пред съгражданите му беше объркващ, откакто той ги нахока още на първата им среща, че " но желаят хем парно, хем вода, и работа желаят, и въздух, хайде стига ". Той се опита да успокои перничани с думите: " Възможни са няколко разновидността за справяне с водната рецесия. Има и по-добри, има и по-лоши. Решава министър председателят ". С което сподели, че ще е следващата министерска кукла на конци, от която нищо не зависи.

" Язовиро заледен. Обиколих доста язовирчета, дето никой не подвига тревога, че били замръзнали ", удивлява се Димитров през първите дни на министерстването си. И не пропусна да се похвали, че от хидролози бил чувал и за велика либийска река, която е осмото знамение на света и се зарежда от голяма подземна мрежа от водопроводи, доставящи всекидневно 6,5 млн. куб. питейна вода до пустинните региони и крайбрежието на Либия.

Неоспорим факт е, че до момента в който беше Ревизоро, Димитров потвърди, че може да спретва ефектни акции със съмнителни резултати, да прави каквото се желае от него и да забърква лобистки кавги. Но постоянно в полза на ръководещите и бизнеса им. Което може да се чака да продължи в същия дух и откакто седна в министерското кресло.

Ако се върнем напълно малко във времето, ще се сблъскаме с Димитров като знак на парламентарния лобизъм. Тогава май най му прилягаше прякора Лобисто. Димитров е създател на измененията в закона за търговията с горива в интерес на огромните производители и търговци. По-късно от признанията на самия Ревизоро излиза наяве, че законът е писан в Министерството на стопанската система и той бил единствено пощенска кутия за внасянето му в Народно събрание. Така и не стана ясно за какво не е минал през Министерски съвет, който също има законодателна самодейност.

Димитров е основно настоящо лице и в абсурда за така наречен корекция " братя Домусчиеви ", с която се искаше опростяването на близо 60 млн. лева на приватизаторите на " Български морски флот " поради неспазване на ангажимент по приватизацията. Намеси се президентът Румен Радев, който наложи несъгласие, а поради публичното неодобрение ръководещите се видяха принудени да анулират поправката.

Ревизоро е и измежду

вносителите на кандидатурата

на някогашния към този момент основен прокурор Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия. " Все отново аз съм синя каска. Ако някой от Движение за права и свободи беше приказвал с Цацаров, щяхте да кажете това е Пеевски, в случай че беше от Българска социалистическа партия пък - Корнелия Нинова си назначи ръководител ", изясни Ревизоро.

Ако рецесията с водата в миналото отшуми, чакаме да се пръкне нов прякор за Ревизоро-Язовиро, обвързван с внасяния у нас отпадък от Италия и от трети страни. Например Боклуко. Димитров сякаш разгласи, чe нe oдoбрявa кoнтрoлa и щe cъздaдe нoви прaвилa, само че към този момент историята мълчи по въпроса.

" Бoклуко, aкo нe гo гoрим, coртирaмe и нe гo пoлзвaмe кaтo cурoвинa, трябвa дa прaвим Хeoпcoви пирaмиди във вceки грaд и дa гo cклaдирaмe. Нaвcякъдe тoй ce рaзпрeдeля, изгaря ce и cлeд тoвa пeпeлинaтa ce зaкoпaвa. Прoблeмът нe e, чe гoрят, a чe въздухът нe e чиcт. Пo дoкумeнти мoжe дa внacяш и изнacяш oтвcякъдe ", умно отсече новият екоминистър.

Един народен представител и добре, и зле да работи, най-после го вършат министър, пошегува се Ревизоро-Язовиро. Колко ли време ще изкара като началник на Министерство на околната среда и водите, ще покаже времето и благоволението на Борисов. Само че напрежението във властта към този момент е толкоз високо, че и министрите-бушони стартират да горят един след различен. И по този начин - до края на властта на ГЕРБ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР