Помните ли кифличките, които бабите ни правеха, за да зарадват

...
Помните ли кифличките, които бабите ни правеха, за да зарадват
Коментари Харесай

Истинска сладост! Тези приказно вкусни орехови кифлички водят сетивата ви до невъобразима наслада

Помните ли кифличките, които бабите ни правеха, с цел да зарадват домочадието, или пък, с цел да посрещнат приятелки на кафе и чай, с които на воля да разискват познати хора, събития, синове и дъщери, зетьове и снахи? Всъщност времената на събиранията с бръщолевене и злословия в никакъв случай няма да отминат, както не минава и модата на вкусните кифлички, написа Menumag.bg. Необходими артикули за 16 броя

500 гр. брашно
25 гр. прясна квас
200 мл. хладко мляко
½ ч. ч. фина кристална захар
2 яйца
2 с. л. заквасена сметана
кората на 1 лимон, тънко настъргана
80 гр. меко масло
100 - 200 гр. брашно за доизмесване
за пълнежа:
200 гр. смлени орехи
½ ч. ч. кафява захар
1 ч. л. ванилова захар
1 ч. л. канела
за намазване:
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
4 с. л. захар
3 с. л. маково семе, сусам

Начин на подготвяне

1.
Маята се разтваря в млякото и се разбърква с 1 с. л. от захарта и 4 с. л. от брашното. Оставя се 10 мин., с цел да шупне.

2. Яйцата се разрушават леко със захарта. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се сипват яйчната примес, шупналата квас, сметаната, кората от лимона и мекото масло. Замесва се меко тесто. Доизмесва се с отаналото брашно. Меси се, до момента в който престане да лепне по плота и стане безпрепятствено и еластично. Слага се в намазана с масло купа, покрива се с транспарантно фолио и се оставя на топло да втаса за 60 мин. или до момента в който удвои размера си.

3. Смлените орехи се разбъркват със захарта, ванилената захар и канелата.

4. Втасалото тесто се премесва още веднъж и се разделя на 3 елементи. Оформят се гладки топки, които се оставят да починат 5 мин. Разточват се на кръгове с диаметър 25 см. Всеки кръг се нарязва на 8 части. Върху всяко парче се поръсва плънката, като се оставя от всички краища по 1 см ръб. Завиват се на плътни рула, леко се извиват и се подреждат в тавичка на разстояние една от друга. Оставят се втасат за 20 мин.

5. Намазват се с жълтъка, разрушен авансово с млякото. Захарта и макът или сусамът се сипват в купа и се разтриват с мокра ръка, с цел да се навлажнят. Поръсват се върху кифличките.

6. Пекат 20 - 30 мин. във фурна, загрята на 180° С или до момента в който добре се зачервят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР