„Помисли си добре, от делото се интересува човек от високите

...
„Помисли си добре, от делото се интересува човек от високите
Коментари Харесай

Как прокурор Райна Бачева от РП Благоевград склонявала колежка да не обвинява врачката Гюлшен Ходжа – „Помисли си добре, от делото се интересува човек от високите етажи“

„ Помисли си добре, от делото се интересува човек от високите етажи,колелото се върти, “С тези думи прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Благоевград пробвала преди години да склони своя колежка, която тогава била младши прокурор, да приключи дело против известната в района гадателка Николинка Василева, позната като Гюлшен Ходжа,за чийто измами Struma.com заяви пръв преди години, след недоволство на излъган студент, плащал на Гюлшен,за да му махне черна магия. Специализираният углавен съд (СНС) осъди Бачева условно на 6 месеца затвор с тригодишен изпитателен период.

От претекстовете към присъдата на арбитър Виктор Чаушев излиза наяве, че Бачева е била изключително настоятелна в опитите си да избави врачката от следващо дело. Тя е била подсъдима няколко пъти за измами, като преди 7 години влезе и в пандиза, откакто преди този момент към този момент имаше условна присъда.

Ефективната присъда на врачката беше за това, че е измамила двама души с близо 12 000 лв.. Един от тях ѝ дал 7000 лв., откакто се свързал с нея, с цел да открие затрупания му от свлачище екскаватор. Тя почнала да желае пари на части и го предизвестила, че има и черна магия. Мъжът изпращал записи, само че най-после схванал, че е излъган и си изискал парите. Той се обадил в полицията, откакто врачката го заплашила, че в случай че потърси управляващите, тя ще каже, че той ѝ е платил, тъй като е спала с него, напомня Лекс бг.

Заради връзки с врачката преди 5 години беше осъден и прокурорът от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов. Прокурорската гилдия го намали в служба за шест месеца, откакто стана ясно, че е съветвал измамницата. Тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров даже беше изискал уволнението на Мерджанов за съществено уронване на престижа на правосъдната власт, откакто инспекция сподели, че е давал правни съвещания на врачката и на мъжа ѝ, като даже изготвил персонално молба от нейно име за спиране на осъществяването на наказването ѝ. Освен това изискал от окръжния прокурор на Сливен молбата на дамата да бъде почетена, само че той изрично отказал.

Случаят с Бачева е от началото на 2013 година, когато тя била командирована в Софийската районна прокуратура. Преди това тя прекратила дело против врачката, само че постановлението ѝ било анулирано от съда. Делата на Бачева пък били трансферирани на младша прокурорка, която трябвало да реши и ориста на досъдебното произвеждане против Гюлшен Ходжа.

Бачева се обадила на колежката си и ѝ обяснила, че също като нея би трябвало да приключи делото, защото нямало доказателства за закононарушение, а се касаело за гражданскоправни връзки и погрешно съдът е отменил постановлението за преустановяване. Прокурорката ѝ споделила, че още не се е срещнала с материалите, само че откакто го направила, решила, че има доказателства против врачката и делото би трябвало да бъде импортирано в съда.

Тъй като Бачева упорствала, младата ѝ колежка потърсила друга обвинителка от районната прокуратура, която била и неин ментор, с цел да ѝ показа за обстановката. Тя ѝ признала, че Бачева търсила и нея, с цел да получи информация за хода на делото и до момента в който говорили, командированата в София прокурорка още веднъж се обадила на колежката си, която поела делото. Тогава тя ѝ съобщила, че е решила следствието да продължи и делото да бъде импортирано в съда.

Тогава към този момент Бачева ѝ отправила заканите, че и за нея е по-добре да го приключи, тъй като от делото се интересувал човек от високите етажи. След това Бачева завършила диалога и споделила: „ Помисли си добре. От делото се интересува човек от високите етажи. Колелото се върти “. Прокурорката обаче внесла делото и врачката била наказана по него.

За да признае Бачева за отговорна по това обвиняване, съдът се е доверил на показанията на очевидците, измежду които е бил и районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. Той разказал за срещите си с сътрудници, с които е обсъждал държанието на прокурор Бачева, както и за инициираните от него дисциплинарни производства. Ковачки удостоверил пред съда, че не утвърждава Бачева, тъй като била „ прекомерно напориста “, само че и я похвалил за старанието и бързината, с които работела.

Съдът не приел за достоверни обаче показанията му, че Бачева поддържала контакти с хора от „ контингента “. В своя отбрана пък подсъдимата прокурорка споделила, че нищо такова не се било случвало, а показанията на сътрудниците ѝ били инспирирани от Ковачки, с цел да бъде дискредитирана и отстранена заради персонална или професионалната непоносимост сред двамата.

За да наложи на Бачева условно наказване от 6 месеца затвор, което е даже под минимума, защото Наказателен кодекс планува от 1 до 6 години затвор за това закононарушение против правораздаването, спецсъдът е дал превес на множеството смекчаващи отговорността ѝ условия – изтеклия интервал от над 9 години от осъществяване на действието, продължителността на делото от близо 5 години, чистото правосъдно минало и изрядното процесуално държание на Бачева. Като отегчаващо отговорността ѝ събитие е оценена само заеманата от нея служба.

Спецсъдът оправда прокурорката по останалите обвинявания против нея. Едното е за това, че след прекратяването на командироването ѝ през 2013 година, тя се върнала в Благоевград и се сприятелила с мъж, който бил незает и пробвала да му откри работа като охранител. За задачата обаче се свързала с настоящ охранител от локална компания, поканила го на среща в кабинета ѝ, където му споделила, че нейният другар желае да стартира работа в неговата компания и тя желае подпомагане.

При това обаче, съгласно обвиняването, Бачева споделила на охранителя, „ че като прокурор може да му оказва помощ в работата на охранител, а може и да му навреди, като му напомнила, че има случаи да се срещат в правосъдните зали “. В последна сметка приятелят ѝ почнал работа във компанията, само че пред съда разпитаните очевидци не удостоверили тезата на прокуратурата, а материалите от специфични разследващи средства не са били признати, защото не става дума за тежко закононарушение, а за потребление на служебно състояние за полза (чл. 283 от НК), което се санкционира с до 3 години затвор.

Бачева беше упрекната и за случай с злополука, при която жена е била ударена на пешеходна пътека от служебна кола на охранителна компания. По това време Бачева била дежурен прокурор. Тя била известена за произшествието от проверяващ служител на реда.

Жената нямала тежки контузии и Бачева споделила на проверяващия, че няма потребност да образува досъдебно произвеждане, а да съобщи на служителите на реда да глобят водача по ЗДвП. Близките на потърпевшата я откарали в „ Пирогов “, където ново проучване открило строшен прешлен и се наложила интервенция. След това дамата подала тъжба в полицията и почнало следствие, което завършило с освобождение от наказателна отговорност и санкция от 1000 лв. за водача.

Обвинението твърди, че Бачева била осведомена за случая от собствен непосредствен, който бил другар на водача и по тази причина упорствала да не бъде формирано досъдебно произвеждане, като в един миг поискала и от своя колежка да приключи делото. В хода на процеса обаче не се потвърдила никаква връзка сред Бачева и водача на колата.

Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване и митинг.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР