Помежду си се наричат идеалистите и се разпознават по най-обикновен

...
Помежду си се наричат идеалистите и се разпознават по най-обикновен
Коментари Харесай

Сивите вълци на Ердоган - заплаха за демокрацията в Европа

Помежду си се назовават " идеалистите " и се разпознават по най-обикновен жест с ръка: палецът, междинният и безименният пръст са свити във формата на зурла, а показалецът и кутрето - вдигнати нагоре. Устата и ушите на вълка. В турската митология вълкът е почитано животно, което води " определения народ " към свободата, защитавайки го от враговете му. " Сивите вълци ", ултранационалистическо придвижване, възобновиха легендата за себе си и дават обещание да отстранен всички " врагове " на Турция - арменци, кюрди, християни или евреи. На тяхна територия, само че и в Европа, написа в публикация френският вестник L " Express.

Заплаха за демокрацията в Европа

През последните месеци случаите на континента зачестиха. През юли 2020 година във Виена " Сивите вълци " нападнаха прокюрдски стачкуващи с камъни и фойерверки. През октомври френската арменска общественост беше обект на офанзиви и опозоряване на монументи в памет на геноцида от 1915 година Що се отнася до европейските политици, които осъждат агресивното отношение на Турция на интернационалната сцена, те незабавно се оказват застрашени от репресии.

Възлизащ на няколко десетки хиляди, броят на тези " ултрас " деятели остава постоянен. Но тяхното въздействие избухна. " Сивите вълци тероризират малцинствата и тези, които се борят за народна власт в Европа ", предизвестява австриецът Томас Рамерсторфер, създател на " Сивите вълци: Турската последна десница и нейното въздействие в Германия и Австрия " (2018). Турските гастарбайтери към този момент не смеят да се включат в политиката, да стачкуват или да пишат във вестниците от боязън да не бъдат убити. Насилието на тази въоръжена група сковава демокрацията, даже в Европа.

След като Франция забрани придвижването през ноември, доста депутати от Германия и Австрия приканват за сходни ограничения и в техните страни. Сега към тях се причислява мощен съдружник - Европейският парламент. В извънреден отчет, признат на 19 май, той предложи за първи път " Сивите вълци " да бъдат включени в листата на терористичните организации и държавите-членки да забранят организациите, свързани с тях. " За турското държавно управление, всяка рецензия би трябвало да бъде смазана по всевъзможен начин, споделя със страдание Начо Санчес Амор, испански евродепутат и създател на отчета. За непозната диаспора да има въздействие в Европа е обикновено и законно. Проблемът е, че част от тази диаспора работи политически с поръчки, идващи непосредствено от Анкара. "

Клон на турското държавно управление

Турската дипломация се разпалва против този ход, макар че продължава да отхвърля самото битие на това придвижване в Европа. " Този отчет на Европейския парламент е привързан и нетърпелив ", реагира външното министерство, насърчавано от Партията на националистическото действие( ПНД), която поддържа Реджеп Тайип Ердоган, и упреква евродепутатите " в двуличие и антитурско държание ".

И с основателна причина: да атакуваш " Сивите вълци " значи да атакуваш част от държавното управление. През 70-те години те образуват младежкото крило на ПНД, което се изправя против леви профсъюзи и студенти в разгърнати борби. Сблъсъците от време на време предизвикват десетки жертви. През 1980 година, след боен прелом, ПНД се оказва неразрешена и " Сивите вълци " се причисляват към подземния свят.

Благодарение на демократизацията на Турция ПНД се приближи до властта през 90-те години. Днес тя е третата партия в турския парламент и основен съдружник на президента Ердоган. " Идеологията й, учредена на ислямския шовинизъм, омразата към кюрдите и арменците, в този момент е част от софтуера на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), " изяснява Томас Рамерсторфер. " Сивите вълци " се трансфораха в същински клон на турското държавно управление, което прави уравнението невероятно за Европейския съюз. Няколко турски политици, членове на това придвижване, постоянно идват в Европа на дипломатически визити. Някои даже са се срещали с Ангела Меркел! " На всичко това ще бъде комплициран край, в случай че " Сивите вълци " бъдат изгонени от Европа.

Тази възбрана обаче би имала единствено алегорично значение. " Те нямат офис или юридически статут във всички държави-членки, споделя европейски посланик. Поставянето им в листата на терористичните организации няма да приключи активността им, а просто рискува да ги тласне още по-дълбоко в конспиративност и да усложни следенето им. " Във Франция, пет месеца след възбраната им, " Сивите вълци " още веднъж нанесоха вреди при започване на април, като нападнаха културно пространство в Лион. Четирима души бяха ранени. Всички от кюрдската общественост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР