Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка

...
Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка
Коментари Харесай

За по-добър сън променете начина си на хранене

Ползите за здравето от положителния сън са общоизвестни. Качествената отмора през нощта освен усъвършенства настроението, само че и защищава от стрес и редица болести, измежду които заболявания на сърцето и диабет. Повечето хора се нуждаят от към осем часа първокласен сън, с цел да действат вярно, само че постоянно не съумяват да си го набират.

Британски диетолог предлага няколко лесни промени в метода на хранене, които могат да обезпечат добра почивка през нощта, написа в. " Дейли експрес ".

Според Роб Хобсън първото нещо, за което хората би трябвало да помислят, е хигиената на съня. " Ако желаете да спите добре нощем, би трябвало да се придържате към избрани ритуали. Редица фактори въздействат върху качествената отмора - температурата в спалнята, удобството на леглото, чистотата на завивките, упражненията, взимането на душ преди сън. Имайки поради всички тези фактори, си създайте потребни привички, които ще ви оказват помощ да спите по-добре ", споделя диетологът.

Роб Хобсън предлага и няколко лесни промени в метода на хранене, които способстват за качествена почивка през нощта:

Избягването на стимуланти преди лягане

Ако сте изключително чувствителни към кофеина, от средата на следобеда се въздържайте от питиета, които го съдържат, поучава Хобсън. Алкохолът се явява " нож с две остриета " - от една страна прави хората сънливи, само че от друга " разпокъсва " съня.

" Ако сте прекалили с алкохола преди лягане, има огромна възможност през нощта да се будите постоянно - поради обезводняване или с цел да посетите тоалетната. Поради тази причина е значимо да сведете алкохола преди сън до най-малко или да се опитате да се въздържате ", изяснява Роб Хобсън.

Хормони на съня

Основният хормон, който дава отговор за съня и контролира циклите му, е мелатонинът.
Важна роля за производството на хормона на съня играе аминокиселината триптофан, която може да се набави от артикули като пилешко месо, банани, ядки, тофу. За усвояването й е належащо съдържащите я храни да се комбинират с въглехидрати - да вземем за пример сандвич с пуешко.

Минерали

Особено значими за съня са минералите магнезий и калций, отбелязва Хобсън.

" Тези два минерала също играят роля в производството на хормона мелатонин. Магнезий можете да си набавите от зелени зеленчуци, ядки и семена, а калций - от млечни артикули. Ако се въздържате от потреблението им, добър източник на калций са също тъмнозелените зеленчуци и варивата.

Мазни риби

Консумацията на мазни риби се свързва с редица изгоди за здравето. Те са отличен източник на витамин В6, който също взе участие в производството на хормона на съня мелатонин.

Начинът на хранене преди лягане

От значение за положителния нощен сън е методът, по който хората се хранят, преди да си легнат, изяснява диетологът. " Ако сте склонни към киселини или други стомашни проблеми, не би трябвало да се храните бързо преди сън или да консумирате пикантни ястия, тъй като вероятността те да попречат на положителния ви нощен сън е огромна ", споделя Роб Хобсън. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР