Ползите от популярната средиземноморска диета за здравето на човека и

...
Ползите от популярната средиземноморска диета за здравето на човека и
Коментари Харесай

Доказано: Средиземноморската диета удължава живота

Ползите от известната средиземноморска диета за здравето на индивида и ролята ѝ за предварителна защита на разнообразни заболявания от дълго време е научно потвърдени, като тя даже е сложена в листата на ЮНЕСКО за нематериалното културно завещание на човечеството.Основно преимущество на този метод на хранене като избор е, че тази диета  не постанова строги ограничавания, даже напротив-  основава се на насладата на храната и живота.

Тя нe e пpяĸo нacoчeнa ĸъм cвaлянeтo нa ĸилoгpaми и бъpзo oтcлaбвaнe, а дaвa възмoжнocт дa ce изпoлзвaт здpaвocлoвни пpoдyĸти, в ĸoитo oтcъcтвaт живoтинcĸи мaзнини, зaxap и ĸoнcepвaнти, без да е бедна и ограничаваща. Всъщност калорийния принос в средиземноморската диета е много висок, само че се дължи съвсем напълно на зехтина. На тази база храненето е доста по-уравновесено, в сравнение с при която и да било друга диета.

Ето и какво включва тя: растителните храни и потребни мазнини като зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, зехтин, ядки, семена и други Употребата на свежи билки и подправки е целесъобразна. Позволени са и умерени количества риба, морски блага, птиче месо, яйца и млечни артикули като сирене и кисело мляко. Червеното месо нормално не се предлага в средиземноморската диета, или в случай че участва, то е в минимални количества.

Според едно от последните изследвания в тази посока този метод на хранене може да удължи живота при хора с риск от сърдечни заболявания, и доказателство за това са резултатите, оповестени неотдавна онлайн в „ Бритиш медикъл джърнъл “, които за следващ път удостоверяват, че потреблението на повече риба и растителни храни и ограничение на аленото месо и модифицираните храни са общите здравословни трендове, които би трябвало да съблюдаваме при избора на менюто си, в случай че желаеме да живеем дълго.
    View this post on Instagram           
A post shared by banu birisi (@benimminnaktupmidem)

„ Потвърждава се това, което следим през последните няколко десетилетия - че моделът на хранене, който се концентрира върху повече растителни храни и по-малко скотски мазнини като да вземем за пример средиземноморската диета, наподобява оказва помощ в предварителната защита на сърдечносъдовите болести “, споделя Кони Дикман, съветник по хранене от Сейнт Луис и някогашен президент на Академията по хранене и диететика, представен от Българска телеграфна агенция.

В сферата на храненето и заболяванията мазнините в храната постоянно са спорна тематика. Като цяло съгласно специалистите през последните години се следи отвод от определяне на строго количество мазнини в храната, а по-голямо внимание се обръща на източника на тези мазнини: дали са от здравословни храни като зехтин и ядки, или от бургери и пържени картофи.



Все отново новият разбор открива някои преимущества на нискомасленото хранене. В 40 оповестени клинични изпитвания, в които са тествани диети с ниско наличие на мазнини, е открито, че те оказват помощ за попречване на инфаркти и преждевременна гибел измежду хората с нараснал риск.

Ползите са били още по-големи за хората, взели участие в изследвания на известната средиземноморска диета - богата на риба, зеленчуци и зехтин и ядки. Диетата помогнала на хората да живеят по-дълго и освен понижила риска от инфаркт, само че и от инсулт.
    View this post on Instagram           
A post shared by Rejuvenlicious (@rejuvenlicious)

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР