Получили сме имейлите, които съдържат заплаха по отношение на съдия

...
Получили сме имейлите, които съдържат заплаха по отношение на съдия
Коментари Харесай

Според шефа на ГДБОП заплахите към съдия Цариградска идват от ски...

„ Получили сме имейлите, които съдържат опасност във връзка с арбитър Цариградска. През последните седмици зачестиха сходни закани – в това число против госпожа Мария Габриел и разнообразни министри. Става въпрос за голям брой закани, отправени против един необятен кръг от обществено известни лица. Това се случва през последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има догатки кое е то – знае се с псевдонима „ Червения корсар ”. Това е български жител, живеещ бездомнически метод на живот, който съумява да се добере до имейлите на обществени лица. Освен това насочва и бомбени закани против учебни заведения. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се търси интензивно ”, съобщи той в изявление за Мариета Николаева в „ Здравей, България ” по NOVA.

Колкото и любопитно да звучи тази теза, в профил припомня на пожарите на тютюневи хранилища в Пловдив - все се намира някой скитник, който да е отговорен. С други думи - арбитър Цариградска приказва по-скоро за евентуални корупционни кръгове в правосъдната власт, които насочат закани към нея, а не за скитници, както пефът на ГДБОП.

 

Според него става въпрос за душевен невменяем човек, " Който следейки новините, намира вид да насочва закани към тези лица ". 

 

" Дали едно лице е помощник на Министерство на вътрешните работи или не – нямаме право по закон да разкриваме сходни данни. Информация за това дали Мартин Божанов- Нотариуса е бил помощник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно произвеждане ", уточни той в отговор на въпроса дали убитият Божанов е имал връзки и тип застъпничество в системата на Министерство на вътрешните работи.

 

През интервала февруари - март 2022 година против Божанов в Министерство на вътрешните работи са постъпили пет сигнала. „ По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са ориентирани за осъществяване на инспекция към ГДБОП. Един от сигналите е от Антикорупционния фонд, три сигнала от Адриана Симеонова – някогашната брачна половинка на Божанов и един сигнал има от Евгени Симеонов, който е актуалният брачен партньор на госпожа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с въздействие, имотни закононарушения, принуди и закани от страна на Божанов и групата, която той евентуално е управлявал. Извършени са инспекции и материалите са предоставени в Софийска градска прокуратура ”, изясни Серафимов.

 

По думите му по време на инспекцията е открита насила по отношение на арбитър Владислава Цариградска, която е бил извикана за разпит и е формирано досъдебно произвеждане. „ Основното незаконно действие на Божанов, което установихме – са по този начин наречените имотни измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 година. Това не значи, че преди този момент в други структури на Министерство на вътрешните работи не е постъпвала сходна информация ”, акцентира той. И добави, че ГДБОП не е разследвал „ магистрати, свързани с по този начин наречения клуб SS, тъй като няма такова право ”. „ Такова право има единствено КПКОНПИ, които проверяват корупция. Подадохме сигнал към прокуратурата ”, посочи шефът на ГДБОП.

Явор Серафимов акцентира, че при инспекцията на ГДБОП са разкрити „ значително имена, които се загатват по отношение на Божанов ”. „ Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се загатват в сведенията на подалите сигнал. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица е подпомагало изходът на делата. От страна на прокуратурата не са ни възлагани спомагателни дейности, откакто им предадохме систематизираната информация по инспекцията ни ”, безапелационен е той.

По случая с, които се оплакаха от напън от страна на „ групата на Божанов ”, „ не се загатва името на самия Божанов ”. „ Сигналът им е подаден през 2022 година. Това, което допускаме, че на малко по-късен стадий, откакто инспекцията е завършила и предадена – се е повила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките предприемачи, нито в показанията на юриста им, не се загатва името на Нотариуса, на неговия юрист или на групата, асоциирана с него. От Софийска градска прокуратура върнаха материалите с инструкции за частична спомагателна инспекция.  Отново извикахме за разпит очевидците – и още веднъж нямаше декларирано по никакъв метод присъединяване на „ групата ”. Затова считаме, че Божанов и групата му са се появили на малко по-късен стадий ”, акцентира Серафимов.

 

Той отхвърли от ГДБОП да е изтичала информация по отношение на следствия против Божанов, каквато информация даде ексвътрешният министър Бойко Рашков. „ Възможно е да е имал контакти в ГДБОП, само че нямаме данни да е изтичала информация ”.

Серафимов съобщи, че брачната половинка на Нотариуса Гергана е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция „ проверяващ служител на реда ”. „ Малко по-късно е направено изследване за достъп до класифицирана информация – подобен ѝ е бил отхвърлен. Открити са несъответствия в това, което е заявила като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отхвърлен достъп – със заповед на тогавашния началник на ГДБОП Калин Стоянов, която е доказана на още две инстанции, трудовите ѝ правни отношения с Министерство на вътрешните работи са прекратени. Тя обаче апелира и съдът я върна на работа, само че тя сега е по майчинство. След това има разновидности, по които да предприемем дейности ”, акцентира той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР