Полският вицепремиер Ярослав Качински призова за изпращане на международна миротворческа

...
Полският вицепремиер Ярослав Качински призова за изпращане на международна миротворческа
Коментари Харесай

Полският вицепремиер призова за миротворческа мисия на НАТО в Украйна

Полският вицепремиер Ярослав Качински прикани за изпращане на интернационална миротворческа задача в Украйна след снощното си посещаване в Киев дружно с полския министър председател Матеуш Моравецки, министър председателят на Словения Янез Янша от Словения и министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

„ Вярвам, че е нужна миротворческа задача на НАТО или по-широка интернационална договорна задача, която ще може да пази и която ще работи в Украйна “, разгласи Качински, представен от CNN. „ Бих желал да се базира на съвестта на европейските водачи, на правилата, които те прокламират, тъй като Украйна се нуждае от помощ “, добави той.

Това изявление е обнадеждаващо за украинския президент Володимир Зеленски, който преди срещата даде индикации за разграничаване от присъединение на Украйна в Алианса.

По време на онлайн среща на представители на страните членки в Обединените експедиционни сили (JEF), ръководени от английския министър председател Борис Джонсън, президентът разгласи, че съветската инвазия е сложила под подозрение „ най-мощния алианс в света – НАТО “. Според него организацията не е събрала храброст да затвори украинското небе за съветски ракети и самолети и в този момент европейските страни, изключително граничещите с Русия, не са сигурни, че Алиансът ще реагира, в случай че съветски ракети полетят към тях.

„ Подчертаваме, че имаме потребност от нови формати на взаимоотношение, нова решителност. И в случай че не можем да влезем в „ отворената врата на НАТО “, тогава би трябвало да работим с наличните общности, общности, които ще ни оказват помощ. Като вашата… Бихме желали да имаме надеждни гаранции, които ще работят за нас. А също и за вас “, разгласи Зеленски.

Обединените експедиционни сили съществуват от 2014 година под командването на Англия и в тях членуват Балтийските страни, Дания, Исландия, Нидерландия, Норвегия, Финландия и Швеция. 8 от тези страни са членки и на НАТО. Периодично организират взаимни военни учения, като последното е от края на февруари в Северна Европа по земя, въздух и вода съгласно обява в публичната медия на Латвия.

От JEF през вчерашния ден излязоха със взаимна декларация, осъждаща „ бруталната офанзива на Путин против Украйна, нейния териториален интегритет и народ “.

Освен това късно нощес той се обърна и към жителите на Русия, заявявайки, че всеки от тях с достъп „ до достоверна информация към този момент може да разбере по какъв начин ще приключи тази война за вашата страна “. Президентът заприказва за „ позор, беднотия и години на изолираност “. „ Много жестока репресивна система, която ще третира жителите на Русия по същия нечовечен метод, както вие, нашественици, третирате Украйна “, сподели той.

В обръщението си предизвести съветските публични лица и обвързваните с актуалната власт, че интернационалната общественост „ ще ги лиши от всичко “, в случай че не се опълчват на нашествието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР