Полският съд прекрати условно делото срещу Елена Поптодорова Съдът в

...
Полският съд прекрати условно делото срещу Елена Поптодорова Съдът в
Коментари Харесай

Прекратиха условно делото срещу Елена Поптодорова



Полският съд приключи условно делото против Елена Поптодорова Съдът в Полша приключи условно делото против някогашния български дипломат в Съединени американски щати – Елена Поптодорова. Новината заяви полската телевизия TVN24. Поптодорова бе арестувана през февруари предходната година за кражба на крем за лице от безмитен магазин на летището във Варшава.

Според претекстовете на съда делото е прекъснато поради многочислени смекчаващи виновността условия, като това, че обвинената си е признала, извинила се е на магазина и след това е платила за крема. В приложените протоколи от разпита й след кражбата Поптодорова дефинира случилото се като „ моментна слабост” и декларира, че не може да даде пояснение за действието си.

Дългогодишният някогашен български дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова бе арестувана на 27 февруари 2017 година след кацането си на летище „ Фредерик Шопен” във Варшава. Записите от охранителните камери на безмитния магазин на летището са снимали по какъв начин три дни по-рано Поптодорова пъха в джоба крем за лице на стойност към 820 български лв. и излиза без да го заплати. Кражбата е открита същия ден, полицията е известена и след няколко часа Поптодорова е разпозната. Установено е, че е някогашен български посланик и има противоположен самолетен билет за Варшава за след три дни. При кацането си Поптодорова е арестувана от граничния надзор на летището, а откраднатият крем е открит у нея.

Според протоколите от първичния разпит на Поптодорова пред полицията, тя е определила случилото се като „ моментна слабост”. Допълва, че съжалява, не може да даде пояснение за действието си и декларира подготвеност да се подложи непринудено на наказване.

Според първичната й защитна теза Поптодорова била разсеяна и разтревожена поради диалог по телефона, поради който напуснала магазина и не запомнила, че кремът е у нея. Приложените фотоси от видеозаписите в магазина обаче не демонстрират никакъв телефонен диалог.

При ареста си Поптодорова пък се е легитимирала с дипломатически паспорт, какъвто към този момент не е имала право да има. Няколко дни след случая от Външно министерство оповестиха паспорта й за недействителен.

В последна сметка съдът е взел под внимание многото смекчаващи виновността условия, като да вземем за пример, че след задържането си Поптодорова е направила всичко, с цел да компенсира вредите и да се извини на магазина. Според съда паричното изражение и засиленият медиен интерес по случая са задоволително наказване за подсъдимата.

На Поптодорова е натрапен едногодишен изпитателен период. Ако в този интервал извърши наново закононарушение, делото й ще се върне в правосъдна фаза. Осъдена е да заплати и правосъдните разходи в размер на към 500 български лв../dariknews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР