Полският президент Анджей Дуда реши да подпише закон, който ограничава

...
Полският президент Анджей Дуда реши да подпише закон, който ограничава
Коментари Харесай

Полша ограничава реституцията на еврейски имоти |

Полският президент Анджей Дуда реши да подпише закон, който лимитира опциите на евреи да си връщат парцели, иззети от нацистките окупатори на Полша и непокътнати в следвоенния интервал от комунистическите ръководители на страната - решение, което евентуално ще подхрани напрежение със Съединени американски щати и Израел, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Взех решение за закона, който през последните месеци беше обект на многолюден и оглушителен спор вкъщи и в чужбина. След изчерпателен разбор, взех решение да подпиша поправката ", изяснява Дуда, представен от Ройтерс. 

Приетата корекция към Административнопроцесуалния кодекс ще попречи да бъдат обявявани за невалидни решения, свързани със благосъстоятелност и други административни решения, в случай че са минали 30 година от издаването им. Това визира и еврейски, и нееврейски притежатели, чиито парцели са били иззети по времето на комунизма. В случая с някогашните еврейски притежатели неведнъж става дума за жилища или бизнес на фамилии, убити в Холокоста, чиято благосъстоятелност по-късно е била конфискувана от полската власт по времето на комунизма, отбелязва Асошиейтед прес.

Израел осъди това законодателство. Външният министър Яир Лапид сподели, че то " накърнява както паметта за Холокостта, по този начин и правата на неговите жертви ".

Съединени американски щати оказваха напън върху Полша с вяра, че това законодателство ще бъде спряно. Това е един от въпросите, пораждащи напрежение в връзките сред Вашингтон и Варшава след встъпването в служба на президента Джо Байдън

Полша изясни, че законодателната смяна се прави, с цел да бъдат решени въпроси, останали неуредени от десетилетия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР