Полският премиер Матеуш Моравецки нарече планирания руски газопровод „Северен поток

...
Полският премиер Матеуш Моравецки нарече планирания руски газопровод „Северен поток
Коментари Харесай

Новото хибридно оръжие на Русия

Полският министър председател Матеуш Моравецки назова планувания съветски газопровод „ Северен поток 2 “ ново хибридно оръжие и сподели, че Москва желае да го употребява за подкопаване на НАТО и Европейски Съюз, съобщи „ Асошиейтед прес “.

В изявлението си пред Парламентарната асамблея на НАТО в полската столица Варшава Моравецки назова газопровода „ отровно хапче за европейска сигурност “. Проектът „ Северен поток 2 “ ще удвои количеството природен газ, което Русия ще може да насочва директно към нуждаещата се от енергоносители Германия от нови находища в Сибир, като съзнателно заобикаля Полша и Украйна.

Съединени американски щати и членове на Европейския съюз споделят възраженията на Полша против плана и предизвестяват, че той би дал на Москва по-големи лостове за въздействие в Западна Европа. Руският президент Владимир Путин допусна, че съпротивата на Съединени американски щати против „ Северен поток 2 “ произтича от желанието на американския президент Доналд Тръмп да насърчи износа на полутечен природен газ от Съединени американски щати, който се доставя с кораби и е доста по-скъп от съветските доставки.

Полският президент Анджей Дуда също предизвести за съветските планове по отношение на Западна Европа. „ Трябва да кажем със страдание, че Москва по този начин и не одобри рухването на имперския Съветски съюз. Нашествието в Грузия и противозаконното присъединение на Крим, както и военната намеса в Украйна, илюстрират същинските планове на Русия “, сподели полският държавен глава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР