Полският парламент одобри програма за повишаване на жилищната собственост, която

...
Полският парламент одобри програма за повишаване на жилищната собственост, която
Коментари Харесай

Полша има план да подобри достъпността на жилищата

Полският парламент утвърди стратегия за повишение на жилищната благосъстоятелност, която ще предложи ипотечни заеми с рента от 2% за купувачи на първо жилище, написа Bloomberg.

Управляващата партия „ Право и правдивост “, която се готви за оспорвани парламентарни избори през есента и възходящо публично неодобрение поради неналичието на налични жилища, се пробва да смекчи достъпа до евтини заеми. Ръстът на лихвите до най-високото им равнище от две десетилетия съвсем замрази търсенето на ипотечни заеми.

Планът, обрисуван от държавното управление, е да предлага заеми с рента от 2% и стойност до 500 хиляди злоти (118 349 долара). По време на гласуването депутатите от долната камара отхвърлиха промени, импортирани от следения от опозицията Сенат, които целяха понижаване на лихвата до нула.

Сега законопроектът би трябвало да бъде утвърден от президента.

Държавата ще субсидира ипотечни заеми, предлагани от търговски банки, през първите 10 години от изплащането им. Средната рента за нови ипотечни заеми сега е съвсем 9% в Полша.

В очакване на новата стратегия книжата на фирмите за жилищно строителство нарастнаха. Над половината от полските жилищни парцели може да отговорят на проекта, който би трябвало да бъде задействан през юли, отбелязва консултантската компания HREIT.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР