Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви доставката на американски

...
Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви доставката на американски
Коментари Харесай

US- дронове „Reaper“ пристигнаха в Полша, ще подсилват източните граници

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак разгласи доставката на американски безпилотни апарати „ Reaper “ за страната, написа полският „ Interia “. Дроновете ще патрулират по източните граници, което съгласно министъра е доста значимо както за Варшава, по този начин и за НАТО като цяло. Но полският „ Reaper “ няма да се употребява за бойни дейности.

Договорът за доставка на дронове „ MQ-9A Reaper “ за полската войска беше подписан през октомври предходната година с техния производител „ General Atomics “ на стойност 70,6 млн. $. Според Полската организация по въоръженията получените „ Reaper “ към този момент са подготвени да извършват предоставените им задания.

Това е краткотрайно решение, до момента в който Полша получи по-модерни дронове, като да вземем за пример „ MQ-9B Reaper “ на същия производител.

„ MQ-9A Reaper “ е дрон, който може да работи дълго време на междинна височина. Според производителя времето за полет е към 24 часа на височина 15 километра.

„ MQ-9A Reaper “ наподобява на дребен аероплан - размахът на крилата му е величествен - 20 метра. Размерите на машината ѝ разрешават да носи сериозен товар с тегло до 1360 кг. Това е доста значима характерност за задачата.

„ Reaper “ има голяма оперативна еластичност - може да извършва най-различни задачи. Основната му функционалност е да прави разузнаване, като употребява лични и патентовани електронни системи като радар Lynx II, лазерни датчици и проектори. „ MQ-9A Reaper “ може да бъде оборудван и с оръжия, като да вземем за пример управляеми ракети " въздух-земя " AGM-114 " Hellfire " или лазерно управляеми бомби GBU-12.

Въпреки размерите и тежестта си този дрон може да развива скорост от 460-480 км/ч. Такива индикатори са реализирани с помощта на турбовитловия мотор Honeywell TPE331-10 с мощ над 900 конски сили. „ General Atomics “ е подобрила работата на мотора при ниски височини, като е интегрирала в него цифрово електронно ръководство на мотора (DEEC), което доста усъвършенства работата и успеваемостта на потребление на гориво. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР