Полските власти официално заявиха, че , е украинска. Полският министър

...
Полските власти официално заявиха, че , е украинска. Полският министър
Коментари Харесай

Полша официално: Ракетата, паднала миналата година в страната, е украинска

Полските управляващи публично обявиха, че , е украинска . Полският министър на правораздаването Збигнев Зебро сподели, че до такива изводи е стигнало, цитира думите му украинското издание " Европейская истина ".

" Разследването, осъществено от полската прокуратура, приключи със умозаключение, което изрично сочи, че тази ракета е украинска - към момента руска, съветска ", сподели министърът в изявление за Onet. " Що се отнася до мястото на изстрелване и принадлежността към съответна военна формация, това беше украинска ракета.

Министърът също по този начин изрази страдание, че украинската страна, съгласно него, не е желала да сътрудничи на следствието . Според " Зебро " това решение е взето " на високо политическо равнище на украинската страна ".

По-рано полски медии разгласиха констатациите на полски специалисти, съгласно които ракетата, избухнала в Пшеводов, е изстреляна от украинските сили за противовъздушна защита (ПВО) .

Инцидентът в Пшеводов стана на 16 ноември 2022 година, когато съветските военни обстрелваха Киев и други украински градове, в това число в западната част на страната. Ракета удари зърнобаза, убивайки двама цивилни.

Украинският президент Владимир Зеленски тогава сподели, че съветски ракети са блъснали Полша.  Експлозията на ракетата в Полша, която е членка на НАТО, подхрани опасенията, че войната в Украйна може да се разрастне посредством задействане на на алианса., че считат, че ракетата евентуално е украинска, като.

Кореспондентът на BBC Украйна Святослав Хоменко неотдавна писа за следствието на случая в Пшеводов.

" Инцидентът в Пшеводов не повлия на връзките сред Киев и Варшава: Полша продължава да остава най-близкият стратегически сътрудник на Украйна. Представителите на двете страни сякаш се опитваха да загатват детонацията допустимо минимум: те споделят, че без значение чия е била ракетата, Русия, която стартира войната в Европа, въпреки всичко е отговорна за нещастието. Но, както се оказа, следствените дейности продължиха през всичките тези месеци в Полша. Освен това, съгласно полските медии, Украйна настойчиво е отказвала да сътрудничи на това следствие. И в този момент публицисти разгласиха резултатите от него: ракетата, която удари Пшеводув, е изстреляна от украинска противовъздушна защита, ситуирана в прилежащата Лвовска област.
 Полският президент не има вяра разногласието с Украйна да има последствия
Полският президент не има вяра разногласието с Украйна да има последствия

Според него историческите връзки са по-важни от краткотрайни търкания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР