Полша разследва прекъсвания на движението на влаковете от неоторизирани радиосигнали

...
Полските органи по сигурността разследват множество случаи на прекъсвания на
Коментари Харесай

Полските органи по сигурността разследват множество случаи на прекъсвания на железопътния трафик, след като неразрешени радиосигнали спряха няколко влака през уикенда

От Associated Press, 28 август 2023 г., 14:44 ч. Украйна, която се бори с агресията на Русия. Мрежата също транспортира селскостопанския износ на Украйна до пазарите по-на запад.

Двама мъже на около 20 години бяха арестувани в неделя, след като генерираха интерком сигнали, които спряха пет пътнически влака и един товарен влак близо до Бялисток, на североизток. Прокуратурата е започнала разследване.

Подобни сигнали за „радио-стоп“ спряха за кратко някои пътнически и товарни влакове в други региони в Полша през уикенда. В някои случаи руският химн се чувал по интеркома, съобщават полските медии.

Властите казаха, че няма заплаха за обществената сигурност и никой не е пострадал.

Станислав Зарин, заместник-координаторът на разузнавателните служби каза през уикенда, че Агенцията за вътрешна сигурност (ABW) проверява дали това не може да са случаи на саботаж.

„В този момент не изключваме никакви сценарии“, каза той.

„Знаем, че опитите за дестабилизиране на полската държава продължават от месеци“, каза той. „Такива усилия са положени от Руската федерация в сътрудничество с Беларус и поради тази причина ние не подценяваме никакви сигнали, които достигат до ABW.“

Предишни случаи малките дерайлирания допринесоха за безпокойството относно уязвимостта на железопътната система в решаващ момент.

Експертите казват, че остарялата система за радиокомуникация прави недостатъчно инвестираните железници на Полша уязвими за шеги и саботаж в момент, когато играе ключова роля в поддържането на транспортните връзки с Украйна. Планираното надграждане до цифрова комуникационна система беше отложено.

ABW каза на Асошиейтед прес в понеделник, че досега 16 заподозрени, предимно чужденци, са били арестувани по обвинения в шпионаж за Русия, включително събиране на информация за железопътната система .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР