Полските опозиционни партии атакуват правителството заради съобщенията, че консулствата на

...
Полските опозиционни партии атакуват правителството заради съобщенията, че консулствата на
Коментари Харесай

Полски дипломати са раздавали визи срещу подкупи

Полските опозиционни партии нападат държавното управление поради известията, че консулствата на страната може да са издали стотици хиляди краткотрайни работни визи в подмяна на подкупи , написа европейската редакция на " Политико ".

Това е огромен евентуален проблем за ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС) преди общите избори на 15 октомври. Партията постоянно е прокарвала антиимигрантско обръщение - изключително за хората от мюсюлмански страни - и е рекламирала построяването на ограда по границата с Беларус за попречване на незаконната миграция като едно от знаковите си достижения.

" Знаете ли кой в Европа довежда най-вече мюсюлмански имигранти? Правителството, което плаши с тях. Правителството на ПиС ", написа в обществените медии Доналд Туск , водач на опозиционната партия " Гражданска коалиция ".

На 31 август министър-председателят Матеуш Моравецки уволни заместник-министъра на външните работи Пьотр Вавжик, цитирайки " липса на приемливо съдействие " като публична причина. Вавжик също беше отритнат като претендент на изборите за ПиС.

Полските вестници Gazeta Wyborcza и Rzeczpospolita и станцията Radio Zet твърдяха, че по време на Вавжик е процъфтявала " податлива на корупция " скица за даване на визи на жители отвън Европейски Съюз, при която хората заплащат 5000 $, с цел да прескочат опашката в полските консулства в разрастващите се страни.

Схемата се проверява от полската антикорупционна полиция CBA. Gazeta Wyborcza заяви, че следствието е пристигнало след напън от други страни от Европейски Съюз, разтревожени от броя на работните визи, издавани от Полша.

Анонимен чиновник на външното министерство сподели пред Radio Zet, че " в една африканска страна имаше щандове пред полското посолство, където можеха да се купят подпечатани визи; задоволително беше да напишеш име. "

През 2021 година Полша е издала близо 970 000 така наречен " първи позволения за престояване ", една трета от всички такива позволения, предоставени от страните от Европейски Съюз на жители отвън Европейски Съюз , съгласно Евростат. Полша не е изпратила обновени данни за 2022 година на статистическата организация на Европейски Съюз.

Според депутатите от Гражданската коалиция Марчин Кирвински и Ян Грабец може да са били издадени до 350 000 визи в нарушаване на наредбите през последните три години.

Притежателите на визи би трябвало да останат единствено в Полша, само че защото Полша е част от отворената шенгенска зона, те са свободни да се движат из Европейски Съюз . Германските провинции Бранденбург и Саксония тази пролет приканиха за краткотрайно наново въвеждане на граничния надзор с Полша и Чехия, оплаквайки се от огромния брой нередовни мигранти.
 Полша споделя
Полша споделя " не " на съглашението на Европейски Съюз за мигрантите

Варшава ще наложи несъгласие на насилственото депортиране на мигранти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР