Полша се превъоръжава още преди началото на агресивната война на

...
Полша се превъоръжава още преди началото на агресивната война на
Коментари Харесай

Полша се превръща в отбранителен колос срещу империализма на Путин

Полша се превъоръжава още преди началото на нападателната война на Русия против Украйна през февруари 2022 г.; програмата се ускори, откакто започнаха всеобхватните съветски военни дейности, написа за CEPA пенсионираният дипломат Пол Джоунс, почетен помощник в Центъра за разбор на европейската политика (CEPA), дипломат на Съединени американски щати в Полша (2015-18), дипломат на Съединени американски щати в Малайзия (2010-13) и основен заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по европейски и евразийски въпроси (2013-15) и вицепрезидент за интернационалните държавни връзки в Raytheon Technologies (2020-23). 

Полша и Украйна неотложно ускориха връзките си, като първата е водещ политически покровител на Украйна, логистичен център, леговище за бежанци, както и забележителен снабдител на оръжия (независимо от сегашния спор за износа на зърно).

Полша също се концентрира мощно върху това какво значи войната за нейната стратегическа позиция и рисковете, пред които е изправена сега - освен вероятното разпространяване от Украйна, само че и дългата й граница с Беларус, която значително се трансформира в марионетна страна на Кремъл с съветски нуклеарни оръжия с дребен обхват на нейна територия.
 Агресията на Русия против Украйна не оставя място за договаряния
Агресията на Русия против Украйна не оставя място за договаряния

Единственият метод за мир е проваляне на съветския империализъм, безчовечие и геноцид

Заключенията бяха мрачни и доведоха до бързи решения. Полша към този момент харчеше 2,4% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2022 година, нареждайки се на трето място в НАТО след Съединените щати и Гърция.

Правителството реши, че е належащо доста повече. През 2023 година Полша пресмята, че ще похарчи повече от 4% от Брутният вътрешен продукт за защита, което би било най-високият дял в НАТО, както и най-високият дял от бюджета, изразходван за съоръжение (над 50%).

Като шестата по величина стопанска система в Европа, надалеч най-голямата на източния фланг, тези числа се трансформират в доста основни нараствания на личния състав и оборудването.

Страната възнамерява да удвои своите сухопътни сили до 300 000 души. Огромните покупки от чужбина включват 366 танка Abrams и 96 хеликоптера Apache от Съединените щати; 980 танка K2 и 648 самоходни гаубици от Южна Корея; стотици американски ракетни установки HIMARS; доста повече системи за противовъздушна защита Patriot; 22 създадени в Обединеното кралство Противовъздушна отбрана и три фрегати, проектирани от Обединеното кралство; както и 48 южнокорейски бойни самолета FA-50 и 32 американски самолета F-35, допълвайки съществуващия флот от 48 F-16.

Междувременно тя извърши доста обилни прехвърляния на оръжия в Украйна, в това число самолети МиГ-29, осъвременени танкове Т-72 и 155-мм самоходни гаубици Краб.

Полша ще бъде изправена пред предизвикването да заплати, усвои и интегрира такова разнообразно съоръжение от висок клас - макар американския заем от 2 милиарда $ - и може да не доближи 4% Брутният вътрешен продукт на разноските за защита през 2023 година Освен това, в случай че държавното управление се смени на избори на 15 октомври размерите и осъществяването на военното скупчване може да се промени. Но главните политически партии поддържат растежа на защитата и няма подозрение по отношение на цялостния ангажимент.
 Путин би трябвало да разбере, че ерата на империите в Европа е завършила
Путин би трябвало да разбере, че ерата на империите в Европа е завършила

Западното публично мнение като цяло все по-малко има вяра, че ще бъде задоволително да се смени Владимир Путин. Достатъчно е да се види необятната поддръжка и на съветското публично мнение, а и очевидният възторг, с който съветската войска прави геноцид в Украйна

Военното струпване е в огромен мащаб и реалокира Полша в друга лига в европейската защита. Въоръжените сили към този момент са на път да се трансфорат в най-боеспособната сухопътна мощ на континента и в опората на източния фланг на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, способна да възпира и победи Русия.

Лидерите в Полша и други страни от Източния фланг разпознаха опасността на Русия доста преди нейната инвазия на " дребните зелени човечета " в Крим и Източна Украйна през февруари 2014 година, вероятност, която провокира доста съмнение в Западна Европа и Съединени американски щати, но подобно на своите съседи, Полша схваща съветския империализъм от директен опит.

Полша не е сама в увеличението на разноските за защита. Трите най-големи страни на континента по население и стопански растеж - Германия, Франция и Обединеното кралство - също инжектират ново финансиране и съоръжение в своите армии. Но за наземно въздържане и защита против съветските нахлувания в източния фланг на Европа, Европа от ден на ден ще разчита на Полша и (ако Западът продължи да доставя оръжия) калената в борби войска на Украйна, като гръбнака на нейната източна отбрана.

За поляците това не е нова роля. През 16-ти и 17-ти век Полско-литовската общественост е измежду най-големите страни в Европа, преобладаваща военна мощ, която за малко окупира Москва. През 1683 година полските сили на Ян III Собиески откликват на апела на Хабсбургската монархия да победят нахлуващите османски турци пред портите на Виена и да спасят Европа.

Над двеста години по-късно, в борбата при Варшава (така нареченото Чудо на Висла) от 1920 година, Полша побеждава руските сили, възнамеряващи да нахлуят в Европа и да наложат комунизъм в Германия. Това достижение беше изключително удивително, защото Полша преди малко се беше възродила като страна след 123-годишното си заличаване от ръцете на Прусия, Русия и Австрия.

По-скорошният опит на Полша да бъде изоставена от европейските съдружници, когато Германия и Съветският съюз заговорничеха да нахлуят през 1939 година, започвайки Втората международна война, просто акцентира нуждата от самозащита.
 Пактът Молотов-Рибентроп от 1939 година и войната на Путин за Украйна Обновена
Пактът Молотов-Рибентроп от 1939 година и войната на Путин за Украйна

Путин доста желае да е като Сталин, да заграби непознати територии и да му се размине

Как Полша ще играе тази роля през 21 век, във евентуално партньорство с Украйна и какво значи това за Европа?

Много зависи от изхода на войната, изхода от изборите в Полша и връзките на Полша с други европейски сили. Правителството на " Закон и правдивост " (PiS), определено през 2015 година и избрано отново през 2019 година, е добре известно с битките си с Европейски Съюз за независимостта на правосъдната система и демократичните демократични правила.

PiS се опълчва на наднационалните институции на Европейски Съюз и счита Народното събрание на Полша за висш клон на своето държавно управление. Въпреки че е деен участник в НАТО, Полша е по-слаба в политическата си тежест, частично заради напрежението с други съдружници.
 По съветския Първи канал мечтаят за Руска империя в Централна Европа
По съветския Първи канал мечтаят за Руска империя в Централна Европа

Докато съветските войски към този момент година и половина са окопани в Украйна

Сега има опция въздействието на Полша в Европа и НАТО да нарасне, изключително по въпроса за сигурността и просперитета на източния фланг на НАТО/ЕС. Ако сложи и успее със стратегическия приоритет на влизането на Украйна в двата огромни западни клуба, съчетано с на практика стъпки за възстановяване на сигурността и просперитета на целия фланг, тя може да се изкачи до най-високото равнище на европейските сили, където от ден на ден принадлежи.

Но неотдавнашният спор за зърното илюстрира политическите провокации, а има и исторически.

Успехът обаче би трансформирал европейската сигурност по способи, фундаментално съобразени с ползите на Полша.

Мнозина означиха, че Путин в никакъв случай не си е представял, че войната му в Украйна ще тласне Финландия и Швеция в НАТО. Може би още по-въздействащо върху имперските проекти на Путин би било Полша и Украйна да се трансфорат във водещи сухопътни сили в Европа, обединени в обща идея да възпират и победят Русия, до момента в който укрепват източния фланг на Европа за десетилетия напред.
 Медведев: Русия има все по-малко благоприятни условия, с изключение на директен конфликт с НАТО
Медведев: Русия има все по-малко благоприятни условия, с изключение на директен конфликт с НАТО

Той изброи няколко събития, които вършат пряк конфликт сред Русия и НАТО по-вероятен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР