Полша обяви рязко увеличение на разходите за отбрана, заявявайки, че

...
Полша обяви рязко увеличение на разходите за отбрана, заявявайки, че
Коментари Харесай

Полша увеличава разходите за отбрана заради войната в Украйна

Полша разгласи внезапно нарастване на разноските за защита, заявявайки, че смяната е нужна поради войната в Украйна.

Това е последната европейска страна, която съобщи, че усилва военните разноски вследствие на спора.

Военният бюджет на Полша е малко по-малко от 2,5% от нейния Брутният вътрешен продукт, само че министър-председателят споделя, че желае да усили цифрата до 4% тази година.

Миналата седмица Матеуш Моравецки прикани Германия да позволи на страната му да изнася бойни танкове Leopard 2 за Украйна.

„ Войната в Украйна ни кара да се въоръжаваме още по-бързо. Ето за какво тази година ще поставим невиждани старания: 4% от Брутният вътрешен продукт за полската войска “, сподели господин Моравецки.

Повишаването на разноските за защита до 4% " може да значи, че това ще бъде най-високият %... измежду всички страни от НАТО ", добави той.

Полша, която граничи с съветския ексклав Калининград, по-рано съобщи, че купува 116 танка Abrams от Съединени американски щати, като първите доставки ще стартират тази пролет.

Инвазията на Русия в Украйна накара доста западни страни да преразгледат военните си разноски - и в доста случаи да ги усилят доста.

Членовете на Западния боен съюз на НАТО се съгласиха да харчат минимум 2% от Брутният вътрешен продукт, мярка за икономическото произвеждане на дадена страна, за защита от 2024 година Цифрата от 2% е дългогодишна цел за алианса.

Наскоро Франция очерта проекти за доста увеличение на въоръжените си сили, частично заради войната в Украйна, като сподели, че идващият седемгодишен бюджет ще се усили до 413 милиарда евро (360 милиарда английски лири) от 2024-30 година, по отношение на 295 милиарда евро.

Швеция и Финландия оповестиха внезапно нарастване на военните си бюджети като част от кандидатурата им за присъединение към НАТО.

Дни след нахлуването през февруари 2022 година Германия даде обещание спомагателни 100 милиарда евро от бюджета за въоръжените сили.

А през юни Обединеното кралство даде обещание при някогашния министър председател Борис Джонсън да усили разноските до 2,5% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР