Полша крои амбициозни планове за изграждане на ядрена енергетика(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Южна Корея иска да построи шест AEЦ в Полша


Полша крои амбициозни проекти за създаване на нуклеарна енергетика
(снимка: CC0 Public Domain)

П олското държавно управление възнамерява да пусне няколко атомни електроцентрали, считано от 2033 година , с цел да прекрати изцяло производството на електрическа енергия с въглища. В същото време страната няма дефинитивни съглашения с нито една компания в света, която би могла да помогне за построяването на нуклеарни уреди.

Сега компания от Южна Корея предлага своята помощ на Полша и е подготвена да построи шест пълноценни атомни реактора в избрания период. Наскоро делегация на Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP), с поддръжката на южнокорейските управляващи, дойде в Полша с оферта за 6 реактора APR-1400.

Това са реактори с вода под налягане от трето потомство. Общият индустриален потенциал на шестте APR-1400 ще доближи 8,4 GW. Първият от реакторите може да бъде пуснат в употреба през 2033 година, а останалите – на всеки две години, заяви World Nuclear News.
още по темата
Ядрената стратегия на Полша планува създаване на шест реактора с мощ от 1 GWe до 1,5 GWe, първият от които би трябвало да бъде пуснат през 2033 година Те ще заменят централите с въглища, които през днешния ден обезпечават до 73% от електрическата енергия в страната.

Първата огромна атомна електроцентрала ще бъде ситуирана в Северна Полша, на брега на Балтийско море. Оценка на въздействието върху околната среда на тези уреди беше показана на регулаторите в края на март.

KHNP към този момент е пуснала в употреба четири реактора APR-1400: два в Южна Корея и два в ОАЕ. В ход е построяването на още два реактора в тези страни. Построяването на всеки от реакторите лиши 8 до 10 години, тъй че в случай че полските управляващи изберат плана APR-1400, тогава KHNP има задоволително време да следва графика на държавното управление.

Френската компания EDF (EPR2) и американската Westinghouse (AP1000) също оферират да изградят реактори в Полша. Правителството на страната се интересува и от, по-специално на американската компания NuScale. Предвид трагичните събития в енергийния бранш, полските управляващи явно ще побързат с избора си на реализатори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР