Полша, както се оказва, е заплашена от пълен режим на

...
Полша, както се оказва, е заплашена от пълен режим на
Коментари Харесай

Полша се готви за живот без електричество

Полша, както се оказва, е застрашена от цялостен режим на електрическа енергия. И това е единствено един от аспектите на енергийната рецесия, в която изпада страната. Проблемите с газа и въглищата ще се засилят и ще оказват напън най-вече върху междинния консуматор. Кметът на един от огромните полски градове към този момент поучава роднините да се снабдят с домашни бойлери.

Тази година дървата за огрев се трансфораха в един от най-важните „ национални артикули “ в Полша. Наскоро обаче пресата в страната стартира да популяризира скандална тематика: видите ли, немските предприемачи всеобщо купуват дървесина в Полша - вследствие на това самите поляци имат по-малко от него, а цените порастват.

Предстоят ни най-лошите времена “

Не се разминава без рядкости. Така изданието „ Супер Експрес “, базирайки се на неофициални източници, оповестява, че немските бизнесмени интензивно изкупуват дървесина, която се добива от полското държавно дружество „ Панствови Леси “. В тази връзка шефът на Полската комерсиална камара за дърводобивна индустрия Рафал Шефлер сподели, че държавното управление би трябвало да наложи краткотрайна възбрана върху износа на дървен материал.

„ Германските консуматори имат проблем – тъй като са пристрастени към съветския газ и в този момент търсят опция, да вземем за пример под формата на дърва за огрев. Но нашите държавни гори не могат сами да им кажат: „ Ще ви продам “. Теоретично имаме свободен пазар. Не разбирам обаче позицията на полското държавно управление, което позволява това. Правителството е това, което би трябвало да търси решения, които да защитят вътрешния пазар “, твърди Шефлер. Във всеки случай той предизвестява междинния покупател на полски дърва за огрев, че „ по-ниските цени могат да бъдат забравени “.

Шефлер се оплаква: „ Днес виждаме несъразмерни цени за разнообразни типове гориво - от въглища до дървесни пелети (горивни пелети), които предходната година костваха 800 злоти на звук, а през днешния ден - от 2000 и повече. По-евтино няма да излезе и го споделям с цялостна отговорност. ” На собствен ред прессекретарят на районната дирекция на полските държавни горски стопанства в Гданск Йежи Крефт сподели, че описите с чакащи позволение за събиране на съчки включват от 40 до 60 души дневно.

Показателно е и изявлението на кмета на Познан Яцек Ясковяк, който прикани жителите да се приготвят за 2023 година, която съгласно тях ще стане още по-трудна от актуалната. Кметът предизвести своите съграждани: „ 2022 година беше последната година във връзка с постоянни обществени финанси и постоянен стандарт на живот за полските дами и мъже... Виждаме по какъв начин цените на електрическата енергия и газа се повишават – и по какъв начин това се отразява в разноски за настоящо самоуправление. Това ще се отрази на ситуацията на най-уязвимите пластове от популацията. На тях ще им е най-трудно. Ще би трябвало да затегнете коланите, с цел да покриете главните си потребности, като отопление на жилището, заплащане на сметки за ток, газ и хранителни артикули “.

Кметът добави, че е посъветвал някогашната си брачна половинка да конфигурира в жилището си бойлер. Кметът на Познан оптимистично добави, че е „ привикнал с ниските температури “ и би издържал даже на непрекъснати 12 градуса. „ Предстоят ни най-лошите времена и би трябвало да ги преживеем “, сподели Ясковяк.

Това може да е злополука! “

Федерацията на полските бизнесмени съобщи, че страната незабавно се нуждае от ясни правила, механизми за поддръжка и отбрана на всички консуматори - с цел да не ги остави на произвола на енергийна рецесия. От федерацията считат още, че страната би трябвало да създаде сюжети за деяние при разнообразни сюжети за развиване на обстановката с съществуването на сила и горива за популацията. Предприемачите се опасяват, че един ден ще получат незабавна заповед за доста понижаване на потреблението на сила. И в действителност сковава работата на фабриките, излагайки предприемачите на финансови загуби, а клиентите на проблеми с доставките.

Перспективата, че Полша, откакто забрани вноса на въглища от Русия напролет, няма да има време да натрупа задоволително ресурси от твърдо гориво до този отоплителен сезон, се признава и от политиците. „ Изгаряме 57 милиона тона въглища. Добивът е към 42 милиона тона, тъй че ни липсват към 15 милиона “, сподели членът на Сената Яцек Бери от подиума. Той посочи, че пристанищата на страната имат опция да разтоварват до 30 000 тона дневно. „ Следователно са нужни към 500 дни, с цел да разтоварим количеството въглища, което ни липсва. Колко дни ни остават до зимата? Тези въглища ще дойдат, само че идната зима ”, сподели политикът.

Неприятностите, както знаете, не идват сами. В началото на август порталът „ Онет “ сигнализира за обстановката в новата държавна електроцентрала „ Яворно “, благосъстоятелност на полската държавна компания „ Таурон “. Журналисти предизвестиха, че една от най-големите електроцентрали в Полша може да се повреди заради нискокачествени въглища.

„ Това е изцяло престъпна история. Някой би трябвало да дава отговор за това какво се съдържа във въглищата, доставени на най-модерния реактор в Полша “, съобщи източник от компанията. Както се отбелязва в обявата, измежду частите въглища на конвейерната лента можете да видите елементарни камъни, трошляк, както и доста стоманени пръти, винтове, пирони и даже елементи от автомобилни гуми. „ Това може да е злополука! - отбелязва изданието. „ Нашата информация демонстрира, че заради откриването на замърсители, поточната линия стопира до 200 пъти дневно. “ Радослав Домагалски-Лабендзки, президент на „ Рафако “, оператор на електроцентралата, сподели, че коксуващите се въглища от мината „ Бржесе “ покрай Аушвиц, които не са подобаващи за потребление в този реактор, се доставят в „ Яворно. “ А за въглищата закупени от Индонезия не са правени качествени проучвания - и не може да се удостовери годността им за горене.

Преди това по този начин наречените тлъсти въглища, внасяни от Русия и ДНР, се използваха за полските електроцентрали, само че Варшава ги изостави по политически аргументи. „ Онет “ заключава, че неизправностите в работата на реактора могат да доведат до затваряне на станцията, което е еднакво на злополука през идната зима.

Няколко дни след публикуването на този материал е получено известие за пожар в тази електроцентрала. Сега полски специалисти се пробват да оценят риска от спиране на тока в цялата страна. Журналистът на „ Виртуална Полска “ Карол Колтовски беседва с енергетици и те се пробваха да го успокоят: няма от какво да се опасяват тази зима. Но за всеки случай те предлагат да подготвите специфични хранилища които да разрешат оцеляване няколко дни без електричество.

„ Трябва да има няколко съществени неща: фенерче, аптечка, батерия, термо одеяло, запалка, кибрит. Съхраняването на подобен комплект на леснодостъпно място ще ви помогне да оцелеете няколко часа или даже дни при положение на дълготрайно спиране на тока “, поучава журналистът. „ Един от минусите на полската енергийна система е неналичието на конфигурирана мощ. Нямаме задоволително индустриални единици за нашите потребности. Видяхме това през декември 2021 година, когато полският оператор имаше проблеми с попълването на систематичния запас “, сподели по-специално енергийният експерт Якуб Вех.

Загубиха обичаната си бира

Според Вех по-рано стабилността на полската енергийна система можеше да се поддържа единствено през зимата благодарение на няколко страни от близката чужбина, което демонстрира дефицит на полски мощности. Средната възраст на електроцентралите в Полша е 47 години, а някои към този момент са надхвърлили експлоатационния живот, за който в началото са били проектирани.

„ Не чакам прекъсване в цялата страна, само че може да има някои спирания на тока, т.е.. спирания на тока “, добави Вех. Той показва още, че при проблеми с електрозахранването преди всичко могат да бъдат изключени от мрежата промишлени обекти.

На 11 август представителят на „ Грийнпийс “ за Полша Марек Йозефяк сподели, че Полша ще има задоволително газ до декември 2022 година, а по-късно страната ще се изправи пред недостиг от 40%. „ От няколко месеца чуваме уверения от държавното управление, че ще имаме задоволително въглища за зимата. Знаем по какъв начин свърши - незабавни покупки и недостиг. Същото е и с газта. Правителството ни твърди, че ще имаме задоволително газ за зимата. Решихме да го проверим “, изясни Йозефяк. Според него анализаторите са следили газовия пазар в Европейския съюз и Полша, настоящите контракти и положението на оборудванията за предпазване - и са стигнали до горното тъжно умозаключение.

Газът в страната, апропо, не е задоволително за отопление. Истинска покруса за полския консуматор беше новината, че „ Карлсберг “ (полският клон на световноизвестния датски производител на бира) стопира производството на пенлива напитка за известно време. Причината е прекъсването на доставките на въглероден диоксид от полските азотни компании.

Източник от компанията сподели, че разчита на " неотложен отговор от полското държавно управление ". Според него сходна обстановка визира доста компании в Полша, които употребяват въглероден диоксид.

„ Принудени сме да спрем работата на нашите пивоварни. Въглеродният диоксид е значима съставна част в процеса на варене. Настоящите ресурси ще ни разрешат да работим още два, може би три дни, след което пивоварните ще би трябвало да спрат процесите на варене и доставките на пазара ще бъдат невъзможни ”, съобщи представител на „ Карлсберг “

По-късно се оказа, че фирмите, които доставят „ Калсберг “ в Полша с въглероден диоксид, са отговорни за прекъсването на производството на бира. И всичко това, тъй като оня ден групата от компании „ Азот “ разгласи, че полският цех за произвеждане на азотни торове ще спре да работи. В същото време заводите в град Пулава понижиха производството на амоняк до 10% и стопираха част от производството в сегментите на пластмасата и агроиндустрията. Компаниите, които имат тези предприятия, изясняват решението си с невижданото повишаване на природния газ. Кръгът е затворен - въпреки всичко цената се увеличи, както знаете, заради антируските наказания, инициирани апропо от Варшава. Според шефа по връзките на „ Карлсберг-Полша “ Беата Пташинска-Единак, този проблем визира освен пивоварните компании, само че и други предприятия от хранително-вкусовата индустрия, които употребяват въглероден диоксид.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР