Полша и Литва са възобновили дипломатическата офанзива за включване на

...
Полша и Литва са възобновили дипломатическата офанзива за включване на
Коментари Харесай

Полша и Литва отново настояват за включване на “Росатом” в следващия пакет санкции на ЕС



Полша и Литва са възобновили дипломатическата атака за включване на “Росатом ” в идващия пакет от европейски наказания против Русия поради експанзията в Украйна, излиза наяве от обява на организация Ройтерс.

Руската атомна компания остана незасегната от икономическите ограничения на Брюксел през 2022 година и регистрира растеж на експорта. Като първа стъпка от Варшава и Вилнюс оферират управлението ѝ да бъде включено в черния лист със замразени активи и възбрана за пътешестване в Европейски Съюз. за главно затруднение за санкциониране на “Росатом ” се счита позицията на Унгария, която разчита на руснаците за създаване на още два атомни реактора.

Поляците и литовците упорстват и за намаление на ценовия таван за съветския петрол, открит преди повече от месец на 60 $ на барел. Оттогава цената на съветския вид Уралс е много по-ниска и съгласно литовски посланик, представен от Ройтерс, ценовият таван би трябвало действително да лимитира приходите в съветската хазна.

Графики на нефт Брент и нефт Уралс (в долари за барел)



Друга евентуална цел е съветският експорт на диаманти, който съгласно Полша способства за съветския бюджет 4,5 милиарда евро годишно. По този въпрос обаче съществена спънка е Белгия, която ревностно брани позициите си на главен център за обработка и търговия със скъпоценните камъни.

Европейската комисия цели да вкара 10-ия пакет от наказания против Руската федерация най-късно на първата годишнина от нашествието в Украйна, т.е. в края на февруари. За приемането на глобите е належащо цялостно единогласие измежду 27-те страни членки.

БНР подкасти: Черната кутия На всяка цена Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР