Половото равенство започва да придобива все по-реални очертания в световен

...
Половото равенство започва да придобива все по-реални очертания в световен
Коментари Харесай

Жена изведе мъжкия отбор на Кения до Афробаскет `21

Половото тъждество стартира да придобива все по-реални контури в международен мащаб. Но в спорта до приравняване на дамите и мъжете към момента има доста време, защото в множеството случаи мъжете се оказват по-силни, по-бързи, по-ловки. 

Но дали това е в действие за треньорската специалност?

Огромна част от треньорите по всички типове спорт са мъже (е, може би като се изключи фигурното пързаляне). И на дамите им е доста мъчно да пробият в тази " мъжка " специалност - поради стандартите, публичното мнение, локалните нрави.

Но Лиз Милс е превъзмогнала всичко това. Тя е жена. Тя е бяла. И е старши треньор на тим от чернокожи мъже. При това в Кения, където към дамите не се отнасят доста добре. И все пак Милс реализира огромен триумф.

Като госпожица австралийката се увлича по доста спортове, до момента в който не се стопира дефинитивно на баскетбола. Израснала е в Сидни и там получава диплома за бакалавър по състезателен мениджмънт, а по-късно приключва и магистратура за треньор. Всички тези познания придвижва в Африка, където се насочва през през 2011 година

Черният континент става неин втори дом. Като доброволец и треньор Лиз Милс взе участие в разнообразни баскетболни проекти в Южен Судан, Замбия, Намибия, Руанда, Камерун, Сенегал и други За този интервал тя извежда два разнообразни клубни отбора до титлата на Замбия, работи като помощник в националните тимове на Камерун и Руанда, изкарва стаж в " Сан Антонио Спърс " от НБА, организира баскетболни лагери за деца във всички страни, в които работи. 

През 2020 година получава предложение да поеме националния тим за мъже на Кения и се съгласява, без да му мисли. Както сама признава в едно изявление, на първата подготовка дочувала по какъв начин баскетболистите си шушукат: " Какво, по дяволите, прави тя тук ". И това, при изискване че Лиз се познавала добре с множеството от тях. 

Но скоро работата потръгва. В квалификациите Кения печели две значими победи и се класира за континенталното състезание - Афробаскет 2021. При това в решаващия втори мач е отстранен отборът на Ангола, който е измежду баскетболните сили на континента и нееднократно се е класирал за олимпийски игри и международни шампионати като представител на Африка. Успехът идва изключително трагично - с панер на Тайлър Онгвае в последната секунда за 74:73.

Впрочем Милс не е първата треньорка на мъжки народен тим на Черния континент. През 2017-а скромният отбор на Белиз бе стихотворец от Бриджит Тонон, която бе първопроходец, само че не можа да реализира триумфите на австралийката.

Лиз Милс е уверена феминистка и при комфортен случай загатва, че задачата ѝ е да подтиква даването на равни благоприятни условия за мъжете и дамите в триньорската специалност. Неин модел за подражателство е американката Беки Хамън, която е помощник в " Сан Антонио ", а през декември 2020 година стана първата жена, водила тим от НБА в мач, откакто наставникът на " шпорите " Грег Попович е изпъден от съдията поради непочтено държание. Австралийката също желае някой ден да работи в НБА, само че е наясно, че това е обвързвано с доста работа и доста шанс.

Все отново поразителната история на Лиз Милс, която класира Кения на Афробаскет за първи път от 28 години и едвам за 4-ти път в баскетболната история на страната, акцентира главното: Не е значимо дали си мъж, или си жена; черен или бял; християнин или мохамеданин. Важни са твоят професионализъм и отдадеността на работата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР