Половината от всички психични заболявания започват около 14-годишна възраст, а

...
Половината от всички психични заболявания започват около 14-годишна възраст, а
Коментари Харесай

Половината от всички психични заболявания започват около 14-годишна възраст

Половината от всички психологични болести стартират към 14-годишна възраст, а разпространяването на депресията се удвоява измежду хората над 65-годишна възраст, само че в България достъпът до услуги за предварителна защита е невисок. Това сподели доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България по време на онлайн полемика.

" Картина на психологичното здраве с фокус върху депресивните положения ". Дискусията е проведена по самодейност на СЗО, със съдействието на неправителствени организации. По думите му 75 на 100 от българите, потърсилите помощ при депресивно разстройство са съобщили, че не получават съответна помощ. На всеки 10 хиляди индивида в света има по-малко от един експерт по психологично здраве, уточни още доцент Околийски. По думите му финансирането за психологично здраве е по-малко от един % от бюджета за опазване на здравето.

От началото на опита да има услуги в общността в страната ни, към момента липсва добра връзка сред виновните институции. Центровете за психо-социална рехабилитация би трябвало да бъдат покрай обитаеми места, добави доцент Околийски.

По думите му в изискванията на коронавирус пандемия никой не е помислил за психологичното положение на работещите " на първа линия ", а те са в доста висок риск от " бърнаут ". Не беше помислено и за психическото положение на възрастните хора, които останаха по домовете си, добави още той.

В Националния проект за възобновяване и резистентност е планувана рационализация и развиване на психиатричната помощ, като с 30 млн.лв. ще се поддържа националната тактика за психологично здраве, уточни доцент Околийски. Стратегията допуска развиването на разнообразни услуги в общността, образования, съгласуваност на обществена и здравна сфера. Другата основна област е основаване на здравно образование на децата от 1 до 12 клас, като задачата е те да придобият познания, настройки и умения да се оправят с рецесии в връзките, да знаят по какъв начин да се пазят от недоброжелателно въздействие, както и познания във връзка с депресията, добави доцент Околийски.

Тъгата от загуба на непосредствен човек може да има опустошителни последици върху младежите, добави той. Не виждам края на пандемията, само че тя се неглижира и от новите управляващи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР